Google vs. UE, miza confidenţialităţii datelor

Şase dintre cele mai mari agenţii de protecţie a datelor au demarat un proces împotriva gigantului motor de căutare pe Internet, Google, în 2 aprilie, referitor la presupuse încălcări ale reglementărilor UE în privinţa confidenţialităţii.

Acţiunea iniţiată de Franţa, Germania, Italia, Olanda, Spania şi Marea Britanie este prima de acest gen coordonată de statele membre UE împotriva unei companii. Comisia Europeană a arătat că politica de confidenţialitate a UE nu este conformă legii europene pentru că nu a reuşit să informeze suficient utilizatorii asupra colectării datelor, şi a stabilit un termen limită de patru luni pentru ca firma să-şi actualizeze politica.

Acesta a expirat fără nicio schimbare din partea Google. Subliniind penalităţile pe care le-ar putea suporta Google, Financial Times spune : “supraveghetorii europeni pot impune în prezent doar amenzi de până la 1 milion de euro, dar noile legi europene i-ar putea împuternici în curând să aplice penalităţi de până la 2% din cifra de afaceri anuală. În cazul Google cifra ar putea ajunge până la 760 de milioane de dolari (94 milioane de euro), având în vedere veniturile pe 2011. Noile legi ar putea fi aprobate până la sfârşitul acestui an de legiuitorii UE şi de statele membre.”

Între timp The Daily Telegraph subliniază diferitele atitudini legate de confidenţialitate în SUA comparativ cu Europa, scriind că: “ar fi probabil prea cinic să sugerăm că modul conflictual de a trata Google este, în unele momente, cauzat de un anti-americanism imatur. O atitudine diferită legată de confidenţialitate este înrădăcinată în cultura germană, de exemplu.

Dar este de asemenea evident că, în ciuda enormei scări a pieţei comune, Europa va fi mereu o piaţă secundară pentru Google, comparativ cu SUA. Dacă legiuitorii îngreunează operaţiunile companiei în Europa, este destul de uşor pentru ei să schimbe macazul. Aşadar, dacă într-o zi vă veţi trezi că Street View nu este valabil, dar echivalentul de la Microsoft este, veţi putea mulţumi legiuitorilor europeni pentru acest monopol surprinzător. “

Sursa: Financiarul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.