Îngrijorător: Măsurile de austeritate din România au crescut probabilitatea de avort spontan

Stresul provocat copiilor nenăscuţi în urma măsurilor de austeritate adoptate în România în 2010 a crescut probabilitatea de avort spontan, potrivit unui studiu realizat de două cercetătoare românce, Simona Bejenariu şi Andreea Mitruţ, de la universităţi din străinătate, şi care va fi prezentat joi într-o conferinţă la Royal Economic Society din Londra, relatează cotidianul The Independent.

Stresul provocat fătului ca rezultat al măsurilor de austeritate prin care au fost tăiate veniturile angajaţilor bugetari a crescut probabilitatea de avort indus de stres, constată studiul, intitulat “Economiseşti ceva, pierzi ceva: Consecinţele biologice ale unei reduceri salariale neaşteptate”.

Economistele Simona Bejenariu, de la Universitatea din Goteborg, şi Andreea Mitruţ, de la Universitatea din Uppsala şi Centrul de studii ale muncii din Uppsala au analizat impactul recentelor măsuri de austeritate din România. Reformele anunţate în mai 2010 au inclus tăierea cu 25% a salariilor în întreg sectorul bugetar şi o reducere a alocaţiei pentru copii.

Autoarele au analizat numărul de naşteri înregistrate în România pe o perioadă de trei ani şi au comparat naşterile de copii aflaţi “in utero” în momentul anunţării măsurilor de austeritate cu cele din 2009.

Studiul a scos la iveală că, după 2010, s-au născut cu 4,5% mai puţini băieţi decât în vremuri “normale”. În schimb, aceşti băieţi născuţi vii au fost “mai sănătoşi decât în vremuri normale”.

Continuarea pe Financiarul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.