Grădina de vară din Eforie Sud se redeschide pentru un festival de film

Grădina de vară din Eforie Sud se va redeschide luna viitoare pentru un festival de film organizat de Centrul Ceh din Bucureşti, au anunţat, vineri, iniţiatorii proiectului.

Potrivit acestuia, echipa Centrului Ceh Bucureşti şi EUNIC România, sprijinite de Primăria Eforie şi RADEF România Film, vor repune în funcţiune cinematograful în aer liber din partea de sud a oraşului Eforie în cadrul Festivalul de Film Cinemascop, ce va avea loc în perioada 1-5 august a.c.

„Cei trei membri ai echipei, Frantisek Zachoval, Sorina Neaga şi Emil Ghiţă, au vizitat staţiunea şi, aflând despre această locaţie, au decis că este nevoie să facă ceva în privinţa existenţei sale nefaste şi au pregătit acest proiect special. Grădina de vară din Eforie Sud a fost inaugurată în anul 1960 şi a rămas deschisă până în 2004, când a ieşit din funcţiune şi a fost abandonată, ca multe alte grădini de vară, dar şi ca majoritatea cinematografelor construite în acea perioadă pe teritoriul României. Din acest motiv, accesul la cultură este anevoios, iar variantele de a petrece timpul liber sunt limitate în sudul litoralului”, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

„Dorinţa noastră este de a organiza un eveniment de pe urma căruia localnicii, dar şi turiştii pot avea de câştigat în mai multe moduri. Vrem să dăm startul unui trend, să arătăm că o clădire abandonată nu înseamnă automat ruină şi că este nevoie doar de idei bune şi de muncă pentru a face lucrurile să se mişte. Oricine are dreptul la a vedea un film în propriul oraş şi cu atât mai mult într-un cinematograf în aer liber. Vrem să inspirăm la acţiune persoanele cu iniţiativă din această zonă, dar şi să arătăm potenţialilor turişti că în Eforie Sud se întâmplă lucruri interesante şi demne de vizită”, a afirmat directorul Centrului Ceh, Frantisek Zachoval, citat în comunicat.

Iniţiatorii proiectului au mai menţionat că acest festival în completarea altor două evenimente – One World Romania, cel mai mare festival de film pentru drepturile omului şi Documentary Mondays, unul dintre cele mai importante programe de proiecţii de film documentar din ţara noastră.

„Pe lângă interesul pentru cinema, una dintre actualele direcţii ale Centrului Ceh este creşterea conştientizării asupra clădirilor construite în stilul socialist modernist, în perioada anilor ’60, ’70 şi ’80. Astfel, s-au pus bazele proiectului Protect Public Space, o colecţie de fotografii cu astfel de clădiri. Acest proiect menit să se dezvolte pe viitor în afara platformelor de social media ia pentru prima dată formă concretă prin organizarea Festivalului de Film Cinemascop şi o clădire abandonată va renunţa la statutul de aparentă ruină, fiind repusă în funcţiune cu scopul pentru care a fost construită: proiecţii de film pe marele ecran”, se mai arată în comunicat.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.