Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Gramofonul cu amintiri

Publicat: joi, 22 martie 2018

    În fiecare lună Teatrul ”Alexandru Davila” din Pitești oferă publicului, cu sala arhiplină, un spectacol cu adevărat memorabil: un concert de muzică ușoară românească intitulat ”Gramofonul cu amintiri”, prezentat  pînă acum cu același succes uriaș și în alte localități (Drobeta Turnu Severin, Curtea de Argeș, Topoloveni). Scenariul și concepția întregului spectacol aparțin lui Paul Surugiu Fuego, mare iubitor și promotor al creației românești de gen din toate timpurile. Gramofonul de pe scenă ne aduce aminte cîte melodii vechi nemuritoare a dat muzica ușoară românească și cît de neglijate, de rar difuzate la Radio și Televiziuni sînt ele azi. Dar așa cum posturile TV au fost nevoite să țină seama de cerințele publicului, difuzînd filme artistice românești mai vechi, așa se vor petrece lucrurile, sperăm, și cu creațiile marilor noștri compozitori. Deocamdată asistăm la o primă victorie: în toată țara au loc tot mai multe concerte în cheie nostalgică, ”vintage”, începutul făcîndu-l același Paul Surugiu Fuego cu ani în urmă, prin concertul închinat lui Dan Spătaru și șlagărelor acestuia.

”Gramofonul” său este foarte bine și elegant structurat, implicînd și forțele teatrului – orchestră, balet, soliști, actori. Dintre soliștii piteșteni i-am remarcat pe Marius Bălan, absolvent al Universității Naționale de Muzică din București (cu ”Merit eu” de Vasile Veselovschi), Cristina Neacșu (”Casa mea” de Ion Cristinoiu, ”Frunza mea albastră” de Marian Nistor), Cristi Lincan (”Noapte albastră” de Ionel Tudor). Paul Surugiu a regizat perfect, alternînd momentele muzicale în așa fel încît să-și pună în valoare și invitații, în primul rînd vedetele Stela Enache și Marina Florea, dar să fie susținută și o diversitate ritmică. Rînd pe rînd sînt omagiați, în diferite formule(solistic, duet, duet cu backing), compozitorii Marius Țeicu (”Dormeau pe-o frunză două stele”, dar și un colaj cu celebre refrene), Ionel Tudor (”Te-aștept să vii”), Marian Nistor (”Mulțumesc, iubită mamă!”), Temistocle Popa (”Eu, tu și-o umbrelă”, dar Dan Spătaru este evocat și prin ”Trecea fanfara militară”), Jolt Kerestely (”Copacul” – magistrală versiunea lui Fuego!), Petre Gălușanu (”Am încredere-n dragostea ta”), Horia Moculescu (”Inima ta”). Marina Florea, într-o formă de zile mari, alătură în micro-recitalul său un șlagăr vechi al lui Ionel Tudor, ”Stele perechi”, unuia recent compus de Mihai Alexandru, ”Asta-i seara ta”. Alături de ea, protagonistul concertului îl omagiază pe primul său dascăl, George Grigoriu, în vibrantul duet pe piesa ”Nu vreau să te pierd, iubire!”. Iar un alt compozitor emblematic al muzicii noastre ușoare, Florin Bogardo, este evocat, firește, de Stela Enache (cu melodiile ”Balada pescărușilor albaștri” și ”Diminețile mele”), dar și alături de Fuego, într-un colaj din care nu lipsesc ”Ani de liceu” sau ”Să nu uităm să iubim trandafirii”. Paul Surugiu încîntă cu piese de ultimă oră, dar și de la începuturile sale (”Te iubesc”, ”Eu nu te-ntreb”), dar ne și reamintește că a absolvit o facultate de teatru, recitînd cu patos și fervoare emoționanta poezie a lui Aurel Storin ”Actorul”, pe care o leagă inspirat de tulburătoarea sa reverență făcută tuturor artiștilor, ”Lăsați-mi muzica!”.

        Timp de două ore și jumătate publicul stă cu sufletul la gură, aplaudă, cîntă, suspină, lăcrimează, se bucură și mai ales este fericit ca niciodată, invitat fiind, așa cum glăsuiește prima piesă a recitalului lui Paul Surugiu Fuego, ”În grădina bucuriilor”. O grădină virtuală, înmiresmată de cele mai parfumate flori ale muzicii ușoare românești…Cineva spunea că un asemenea uriaș efort muzical trebuia făcut de Ministerul culturii, TVR, Radio România, dar pînă una-alta și-a asumat acest lăudabil demers un artist tînăr, de 40 de ani. Francezii au niște premii care se cheamă ”Victoires de la musique”. Îi acordăm și noi unul similar lui Paul Surugiu, pentru că acest concert proclamă o mare victorie a muzicii ușoare românești de ieri și de azi!

  

Octavian URSULESCU

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=94834

Publicat de la data mart. 22 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, ARMONII ȘI DISONANȚE by TAVI URSULESCU, MUZICĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

13 iulie 2020, 20:35
 

N
Predominant înnourat
22°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 21°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 56%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:44
Apus: 20:59
Prognoza 14 iulie 2020
Zi
 

NNV
Parţial însorit
26°C
Vânt: 4 km/h NNV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 9
Noapte
 

ESE
Predominant senin
14°C
Vânt: 0 km/h ESE
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 9
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-07-2020 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 13 iulie, ora 10:00 – 13 iulie, ora 20:00; Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : intensificări ale vântului; Mesaj : ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN Interval de valabilitate: 13 iulie, ora 10:00 – 13 iulie, ora 20:00Fenomene […]

Loto

Horoscop

  • 310.216 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team