Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Greva foamei la Tiraspol vs. clementa la Chisinau

Publicat: marți, 20 ianuarie 2004

Unul dintre cei trei detinuti politici din „Grupul Ilascu”, întemnitati înca în Transnistria, a declarat greva foamei si ameninta ca îsi va da foc daca revendicarile nu-i vor fi îndeplinite. Andrei Ivantoc protesteaza împotriva a ceea ce califica drept restrictiile inumane ce îi sunt impuse de administratia penitenciarului de la Tiraspol.
In decembrie 2003, Parlamentul de la Chisinau, prin votul majoritatii comuniste, a absolvit de pedeapsa penala persoanele care au savârsit în zona si în timpul conflictului armat de pe Nistru din 1992 infractiuni împotriva participantilor la actiunile de lupta pentru apararea integritatii teritoriale si independentei Republicii Moldova, precum si împotriva populatiei civile.

Strigat de disperare

Eudochia Ivantoc spune ca nu stie în ce stare se afla sotul ei si ca despre protest a aflat de la surse confidentiale. Ea a declarat la BBC ca Andrei Ivantoc a intrat în greva foamei pe 28 decembrie si ca unul dintre motive ar fi refuzul administratiei închisorii de a-i transmite anumite produse si haine din coletul pe care i l-a dus pe 25 decembrie.
Eudochia Ivantoc mai spune ca este foarte îngrijorata de starea sanatatii 2sotului, care este complet izolat. Ea s-a adresat cu un apel, definit ca „strigat de disperare”, prin care cere presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, Guvernului si Parlamentului, Misiunii OSCE de la Chisinau si organismelor internationale sa faca tot posibilul pentru a determina Tiraspolul sa accepte un medic specialist care sa-l consulte pe Andrei Ivantoc.
Andrei Ivantoc se afla, alaturi de Alexandru Lesco si Tudor Petrov-Popa, înca în detentie, în închisorile din Transnistria. Cei trei au fost acuzati de comiterea unor acte teroriste pe teritoriul Transnistriei si condamnati, în 1992, de administratia separatista de la Tiraspol la pedepse între 12 si 15 ani.

Clementa comunista

Invers, Parlamentul de la Chisinau, prin votul majoritatii comuniste, a absolvit de pedeapsa penala persoanele care au savârsit în zona si în timpul conflictului armat de pe Nistru din 1992 infractiuni împotriva participantilor la actiunile de lupta pentru apararea integritatii teritoriale si independentei Republicii Moldova, precum si împotriva populatiei civile. Prin aceeasi lege, adoptata în prima lectura, sunt absolviti de pedeapsa penala si persoanele care au savârsit infractiuni contra drepturilor politice si altor drepturi constitutionale.
Proiectul de lege a fost propus Parlamentului de catre presedintele Vladimir Voronin, în scopul „diminuarii consecintelor negative ale conflictului armat din 1992″ si „realizarii concilierii în societate, consolidarii pacii civice si a concordiei, crearii premiselor necesare pentru facilitarea procesului de solutionare a diferendului transnistrean”. Împotriva acestui proiect de lege s-au pronuntat reprezentantii Opozitiei.
Reprezentantul Presedintiei care a prezentat documentul în plen a evitat sa raspunda la întrebarea daca vor fi amnistiati liderii autoproclamatei republici transnistrene si cetatenii Federatiei Ruse membri ai administratiei separatiste de la Tiraspol.

Petre Munteanu

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=76169

Publicat de la data ian. 20 2004. Categorii EXTERN, MAPAMOND.

Zona comentariilor

Meteo în țară

21 iulie 2019, 1:59
 

N
Senin
20°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 20°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 82%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:50
Apus: 20:53
Prognoza 22 iulie 2019
Zi
 

V
Parţial însorit
35°C
Vânt: 4 km/h V
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 9
Noapte
 

NE
Predominant înnourat cu furtună
19°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 9
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 20-07-2019 Ora : 18 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 18:50 si 20:00 In zona : Județul Brăila: Ianca, Însurăței, Viziru, Tufești, Ulmu, Dudești, Victoria, Stăncuța, Cireșu, Bărăganul, Zăvoaia, Mărașu, Berteștii de Jos, Ciocile, Bordei Verde, Roșiori;Județul Ialomiţa: Coșereni, Bărcănești, Movilița, Sinești, Roșiori, Drăgoești, Borănești;Județul Buzău: Pogoanele, Smeeni, Padina, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 20-07-2019 Ora : 18 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 18:35 si 19:30 In zona : Județul Bacău: Bacău, Buhuși, Mărgineni, Blăgești, Gârleni, Buhoci, Filipești, Horgești, Letea Veche, Pâncești, Parincea, Săucești, Măgura, Racova, Ungureni, Hemeiuș, Tamași, Berești-Bistrița, Itești; Se vor semnala : local, averse ce vor cumula 25...30 l/mp, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 20-07-2019 Ora : 18 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 18:35 si 19:30 In zona : Județul Constanta: Ostrov, Băneasa, Lipnița, Oltina, Dobromir; Se vor semnala : averse ce vor cumula 25...30 l/mp, descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, intensificări de scurtă durată ale vântului
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 20-07-2019 Ora : 18 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 18:20 si 19:00 In zona : Mun. Bucureşti; Se vor semnala : îndeosebi în sudul și sud-estul municipiului vor fi averse ce vor cumula local 15...20 l/mp și izolat 25 l/mp, descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, intensificări de […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 20-07-2019 Ora : 18 Nr. mesajului : 5 Intre orele : 18:10 si 19:10 In zona : Județul Bacău: Onești, Moinești, Comănești, Târgu Ocna, Dărmănești, Sascut, Dofteana, Oituz, Balcani, Poduri, Răcăciuni, Helegiu, Asău, Mărgineni, Blăgești, Pârjol, Cleja, Mănăstirea Cașin, Berești-Tazlău, Faraoani, Slănic-Moldova, Luizi-Călugăra, Berzunți, Zemeș, Căiuți, Livezi, Târgu Trotuș, Corbasca, […]

Loto

Horoscop

 • 220.512 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team