Greva foamei la Tiraspol vs. clementa la Chisinau

Unul dintre cei trei detinuti politici din „Grupul Ilascu”, întemnitati înca în Transnistria, a declarat greva foamei si ameninta ca îsi va da foc daca revendicarile nu-i vor fi îndeplinite. Andrei Ivantoc protesteaza împotriva a ceea ce califica drept restrictiile inumane ce îi sunt impuse de administratia penitenciarului de la Tiraspol.
In decembrie 2003, Parlamentul de la Chisinau, prin votul majoritatii comuniste, a absolvit de pedeapsa penala persoanele care au savârsit în zona si în timpul conflictului armat de pe Nistru din 1992 infractiuni împotriva participantilor la actiunile de lupta pentru apararea integritatii teritoriale si independentei Republicii Moldova, precum si împotriva populatiei civile.

Strigat de disperare

Eudochia Ivantoc spune ca nu stie în ce stare se afla sotul ei si ca despre protest a aflat de la surse confidentiale. Ea a declarat la BBC ca Andrei Ivantoc a intrat în greva foamei pe 28 decembrie si ca unul dintre motive ar fi refuzul administratiei închisorii de a-i transmite anumite produse si haine din coletul pe care i l-a dus pe 25 decembrie.
Eudochia Ivantoc mai spune ca este foarte îngrijorata de starea sanatatii 2sotului, care este complet izolat. Ea s-a adresat cu un apel, definit ca „strigat de disperare”, prin care cere presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, Guvernului si Parlamentului, Misiunii OSCE de la Chisinau si organismelor internationale sa faca tot posibilul pentru a determina Tiraspolul sa accepte un medic specialist care sa-l consulte pe Andrei Ivantoc.
Andrei Ivantoc se afla, alaturi de Alexandru Lesco si Tudor Petrov-Popa, înca în detentie, în închisorile din Transnistria. Cei trei au fost acuzati de comiterea unor acte teroriste pe teritoriul Transnistriei si condamnati, în 1992, de administratia separatista de la Tiraspol la pedepse între 12 si 15 ani.

Clementa comunista

Invers, Parlamentul de la Chisinau, prin votul majoritatii comuniste, a absolvit de pedeapsa penala persoanele care au savârsit în zona si în timpul conflictului armat de pe Nistru din 1992 infractiuni împotriva participantilor la actiunile de lupta pentru apararea integritatii teritoriale si independentei Republicii Moldova, precum si împotriva populatiei civile. Prin aceeasi lege, adoptata în prima lectura, sunt absolviti de pedeapsa penala si persoanele care au savârsit infractiuni contra drepturilor politice si altor drepturi constitutionale.
Proiectul de lege a fost propus Parlamentului de catre presedintele Vladimir Voronin, în scopul „diminuarii consecintelor negative ale conflictului armat din 1992″ si „realizarii concilierii în societate, consolidarii pacii civice si a concordiei, crearii premiselor necesare pentru facilitarea procesului de solutionare a diferendului transnistrean”. Împotriva acestui proiect de lege s-au pronuntat reprezentantii Opozitiei.
Reprezentantul Presedintiei care a prezentat documentul în plen a evitat sa raspunda la întrebarea daca vor fi amnistiati liderii autoproclamatei republici transnistrene si cetatenii Federatiei Ruse membri ai administratiei separatiste de la Tiraspol.

Petre Munteanu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.