Marile confederatii sindicale refuza Pactul de stabilitate sociala propus de Guvern
De la sfârsitul anului trecut, guvernantii au propus sindicatelor sa încheie un Pact de stabilitate sociala pe 2004. Desi Executivul si, în special, ministrul delegat pentru relatia cu partenerii sociali, Marian Sârbu, pareau destul de optimisti în ceea ce priveste încheierea unui astfel de acord cu liderii salariatilor din România, reprezentantii principalelor confederatii sindicale (CNS Cartel Alfa, BNS, CNSLR Fratia) nu au primit propunerea cu acelasi entuziasm.
În ceea ce priveste încheierea unui Pact social, CNS Cartel Alfa si Blocul National Sindical ramân pe pozitii si nu îsi pun problema semnarii unui astfel de document, in special datorita lipsei de cuvânt a guvernantilor, care nu au respectat prevederile Acordurilor precedente. Principala revendicare a celor doua centrale se refera la cresterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2004 la 100 de euro, Guvernul oferind doar 2.800.000 lei, suma ce nu ii multumeste pe sindicalisti.
Liderii sindicali îsi propun în acest an sa îsi uneascã fortele cu patronii si sa încerce, prin intermediul acestora, sa obtina rezolvarea principalelor probleme ale salariatilor din România. Daca liderii BNS si cei ai CNS Cartel Alfa au momentan o pozitie inflexibila legata de acest subiect, conducerea CNSLR Fratia a amânat momentul luarii unei decizii în acest sens pâna la sfârsitul lunii februarie.
Petru Dandea, vicepresedinte al CNS Cartel Alfa, a exprimat o pozitie radicala: „Sa-i iasa din cap domnului ministru Marian Sârbu ca vreo confederatie sindicala va semna un Pact social în anul electoral 2004 în conditiile în care Guvernul nu respecta conventiile si acordurile semnate în anii anteriori. Suntem în continuare nemultumiti de nivelul salariului minim pe economie, care este în termeni reali mai mic decât cel din ianuarie 2003. Mentinerea nivelului salariului minim pe economie sub 100 de euro arata ca Guvernul utilizeaza solutii pompieristice. Este pacat ca guvernantii nu utilizeaza în mod corespunzator aceasta pârghie economica care este salariul minim. În acest mod, Executivul permite ca investitorii din anumite industrii importante, cum ar fi industria usoara (productia textila) unde se lucreaza în lohn, sa obtina venituri fabuloase pe spatele salariatilor. În 2004 nu vom renunta la revendicarile înaintate Guvernului în cadrul mitingului din 15 noiembrie. Am dori realmente ca Guvernul sa reconsidere politica fiscala aplicata fortei de munca. În ceea ce priveste salariul minim pe economie, am avut deja câteva întâlniri informale cu reprezentantii organizatiilor patronale si vom încerca sa introducem prin intermediul contractului colectiv de munca la nivel national un nivel al salariului care sa depaseasca limita stabilita de Guvern pentru acest an”
Purtatorul de cuvânt al Blocului National Sindical, Ovidiu Jurca, a declarat ca, in legaturã cu Pactul social, lucrurile nu s-au schimbat, totusi, o solutie pentru rezolvarea acestor probleme ar fi purtarea unor discutii serioase cu premierul Adrian Nãstase pe teme economice si sociale majore. „Forma de pact social pe care ne-a propus-o Guvernul anul trecut, mai ales în conditiile în care salariul minim pe economie a fost deja aprobat sub nivelul a 100 de euro, este un fel de polita de asigurare privind linistea sociala în anul electoral 2004. Cel putin momentan nu se pune problema semnarii acestui pact.”
Conducerea CNSLR Fratia a decis sa amâne pâna pe 20 februarie optiunea finala a confederatiei legata de acest subiect. Consiliul National a decis sa vada care va fi oferta finala a Executivului privind pactul de stabilitate sociala deoarece prima oferta care a fost facuta anul trecut contine în cea mai mare parte prevederi ce au fost deja rezolvate prin Legea Bugetului de Stat, a afirmat Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia, adaugând ca „nu s-a gasit ratiunea semnarii unui astfel de document în aceste conditii”.
Sindicalistii nu renunta la revendicari
Privind prioritatile lor în 2004, sindicalistii considera ca au multe de facut, liderii sindicali nedorind sa renunte la cererea cresterii salariului minim pe economie la 100 de euro. Ei îsi mai propun sa militeze si pentru îmbunatatirea legislatiei ce aduce atingere lucratorilor, dar si sa ii instruiascã mai bine pe membrii de sindicat, în vederea transformarii acestui segment social într-un corp de cadre profesionist.
Petru Dandea a declarat pentru AM Press ca, la sfârsitul acestei saptamâni, mai precis vineri, se va întruni un Comitet confederal pentru a stabili planul de actiuni pe termen scurt al Cartel Alfa, iar purtatorul de cuvânt al Blocului National Sindical sustine ca proiectele importante ale confederatiei pe care o reprezinta sunt legate de completarea legislatiei sub incidenta noului Cod al Muncii. În privinta salariului minim pe economie suntem într-o faza avansata de negocieri cu reprezentantii patronilor pentru a propune Guvernului o alternativa comuna. De fapt, dorim sa elaboram împreuna cu patronatele un program, o politica comuna de dezvoltare pe termen lung pe sectoare si domenii de activitate care sa fie negociata cu Guvernul fara sa creionam sau sa semnam Acorduri sociale”.
Marius Petcu doreste ca, in 2004, toti cei care vin sau fac parte din CNSLR Fratia sa poata avea acces la informatiile si la pregatirea necesare profesionalizarii liderilor sindicali, de aceea, si-a propus sa înfiinteze o scoala sindicala într-un imobil adecvat. „O alta problema în care dorim sa atragem si celelalte confederatii sindicale este clarificarea situatiei patrimoniului pentru cã noi suntem doar administratori ai fost-ului UGSR si, asa cum toti proprietarii îsi recupereaza bunurile, e normal ca si sindicatele sa obtinã ceea ce li se cuvine”, a subliniat liderul sindical.
Ioana NEAMTU