Guvernul de la Caracas repatriază circa 100 de venezueleni refugiaţi în Peru

Un grup de 97 de refugiaţi venezueleni din Peru urma să fie repatriat luni cu un avion al companiei aeriene de stat Conviasa, pus la dispoziţie de guvernul Venezuelei, informează AFP. Printre cei care vor beneficia de planul guvernamental „Întoarcerea în patrie” se aflau şi 22 de copii şi patru gravide.

Unul dintre refugiaţi, în vârstă de 42 de ani, a declarat agenţiei France Presse că îşi va căuta de lucru în ţara sa şi că „guvernul a promis că ne va ajuta”. Liderul unui grup de venezueleni din Lima, Oscar Perez, a susţinut în schimb că oferta de repatriere gratuită „face parte dintr-o manevră politică dirijată personal de Nicolas Maduro (preşedintele Venezuelei – n. red.) pentru a discredita diaspora”.

În Peru se află în prezent peste 400.000 de venezueleni, potrivit unui oficial peruan răspunzător de migraţie; în 2016, erau înregistraţi oficial doar 6615. Guvernul de la Lima a implementat sâmbătă o prevedere legală potrivit căreia refugiaţii trebuie să aibă paşapoarte, reaminteşte AFP. Bătrânii peste 70 de ani, gravidele şi copiii pot fi primiţi pentru reîntregirea familiilor, dar trebuie să se declare refugiaţi imediat după sosire. Venezuelenii care solicită azil au drept de şedere legală şi de muncă până când li se soluţionează definitiv cererile.

Datele Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie şi ale Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi arată că din 2,3 milioane de venezueleni care trăiesc peste hotare, 1,6 au plecat din ţară începând din 2015, iar dintre aceştia, 80% au ales ca destinaţie alte state latinoamericane.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.