Guvernul României salută aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană

Prim-ministrul Victor Ponta a transmis un mesaj cu ocazia aderării Croaţtiei la Uniunea Europeană la data de 1 iulie 2013:

„Astăzi este un moment istoric, un moment care marchează extinderea Uniunii Europene prin aderarea Croaţiei. Ziua de 1 iulie 2013 va rămâne în memoria europenilor drept un important semnal privind forţa construcţiei noastre şi orientarea căatre viitor a spaţiului comunitar.

Guvernul României salută integrarea Croaţiei în familia europeană, iar ca prim-ministru doresc să-mi exprim pe această cale convingerea că o Uniune Europeană cu 28 de state va fi mai puternică şi mai capabilă să facă faţă provocărilor pe care ni le rezervă viitorul.

Totodată, nu putem trece cu vederea faptul că cel de-al 28-lea membru va aduce o valoare adăugată Uniunii Europene prin cultura sa bogată, prin oamenii săi extraordinari şi prin forţa sa politică de a lupta pentru inovare, creştere economică sustenabilă şi coeziune.

Bun venit Croaţia alături de noi!”

Croaţia sărbătorește luni intrarea sa istorică în Uniunea Europeană, devenind al 28-lea membru. Preşedinţii tuturor ţărilor din Balcani s-au întâlnit duminică la Zagreb.

Aproximativ 100 de reprezentanţi internaţionali au asistat la sărbătoarea aderării. Luni, la ora locală 00:00, au fost lansate focuri de artificii, în timp ce zeci de mii de croaţi din toată ţara aclamau aderarea țării lor la UE, la 22 de ani de la proclamarea independenţei faţă de fosta Iugoslavie.

„Bun venit în Uniunea Europeană. Este o noapte istorică. Aţi redat Croaţiei locul său în inima Europei”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în faţa mulţimii reunite la Zagreb.

Croaţia este primul stat care se alătură UE de la aderarea, în 2007, a României şi Bulgariei.

Croaţia este în recesiune din 2009, iar şomajul afectează 20 la sută dintre cei 4,2 milioane de locuitori.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.