Guvernul, un nou proiect de OUG privind liberalizarea preturilor la gaze
Guvernul, prin Ministerul Energiei, ar urma sa elaboreze un nou proiect de Ordonanta de Urgenta, care ar trebui aprobat in maxim doua saptamani, privind liberalizarea preturilor la gaze. Aceasta dupa ce marti, Comisia de Industrii din Camera Deputatilor a respins OUG 64/2016 care prevede liberalizarea pretului la gaze pentru toti consumatorii si eliminarea restrictiilor la export, incepand cu 1 aprilie. Noul proiect de OUG ar urma sa prevada, pe langa liberalizare si eliminarea restrictiilor la export, si obligatia ca toate cantitatile de gaze sa fie tranzactionate pe bursa incepand cu 1 iunie, ceea ce ar fi in avantajul consumatorului, deoarece ar creste concurenta intre furnizori si astfel s-ar forma pretul corect.
Pe scurt, noul proiect ar prelungi termenul de liberalizare si eliminare a restrictiilor la export pana la 1 iunie si, in plus, ar mai avea in vedere tranzactionarea a 100% din gaze pe bursa. In cazul in care nu este aprobat un nou proiect de OUG, ar intra in vigoare la 1 aprilie OUG 64/2016, in forma sa actuala, urmand sa se produca liberalizarea la gaze pentru toti consumatorii, consecinta imediata fiind o posibila crestere a preturilor cu pana in 10%, potrivit estimarilor Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). In conditiile in care nu ar exista obligatia tranzactionarii pe bursa, formarea preturilor la producatori ar fi dificil de controlat. Pentru consumatorii industriali, preturile la gaze sunt liberalizate inca din 2015. Au mai ramas reglementate doar cele pentru consumatorii casnici si pentru gazele destinate producatorilor de energie termica.
Si in acest moment exista prevederi ca 30% din gaze sa fie tranzactionate pe bursa, insa aceasta cota nu este respectata de catre producatori si furnizori. Cele cateva sedinte de tranzactionare se desfasoara pe platforma BRM, insa multe licitatii se incheie fara adjudecare.