Guvernul vrea să simplifice procedura de accesare a fondurilor europene

Guvernul vrea să reducă numărul organismelor intermediare şi a programelor operaţionale, pentru simplificarea procedurilor de accesare şi implementare a proiectelor finanțate din fondurile structurale și de coeziune în perioada de programare 2014 – 2020, se arată într-un anunţ postat pe site-ul ministerului care preia o afirmaţie a şefului instituţiei,  Eugen Teodorovici, făcută la conferinţa Mediafax talks about SMEs.

„Vom discuta în şedinţa de Guvern de mâine (miercuri, n.r.) câte organisme intermediare şi câte Programe Operaţionale vom avea pentru exerciţiul 2014-2020. Acum avem câte şapte din fiecare, dar vrem să reducem numărul acestora”, a spus Eugen Teodorovici.

Oficialul a precizat că ministerul pe care îl conduce are în vedere descentralizarea procesului de accesare al fondurilor structurale, astfel încât la nivel central vor fi menţinute doar proiectele mari, derulate de companii mari, în timp ce cele mai mici vor fi transferate către Agenţiile pentru Dezvoltare Regională.

„Vrem să mergem pe descentralizare spre regiuni, dar şi pe simplificare. Vrem să implicăm mai mult sistemul bancar şi mediul privat în implementarea proiectelor cu fonduri UE. Cred în sistemul bancar mai mult, pentru că cineva mai exigent stă cu ochii pe sistemul bancar”, a adăugat Teodorovici.

El a arătat că România trebuie să fie pregătită pentru exerciţiul 2014-2020, astfel încât trecerea să se facă fără sincope şi blocări.

„Primul pas îl vom face în luna mai, când vom trimite primul acord de parteneriat dintre România şi UE în care vor fi trecute priorităţile de finanţat. În luna septembrie vrem să avem deja proiectele de programe operaţionale, astfel ca anul acesta să fie aprobate cât mai multe dintre acestea de către UE, să nu stăm anul viitor să facem aceste formalităţi. Fiecare funcţionar are obligaţia să cheltuiască cei 21,8 miliarde de euro din prima zi”, a declarat Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici.

În acelaşi timp, ministrul a reiterat că numărul angajaţilor Ministerului Fondurilor Europene trebuie redus.

„Avem un nou minister supradimensionat, pentru că am preluat de la Ministerul Finanţelor două direcţii. Vrem să-l reducem de la 300 la 200 de poziţii. Ţin să avem strucuri suple şi eficiente, nu suprastructuri. Este adevărat că sunt locuri cu personal insuficient şi unde pregatirea nu este tocmai bună, sunt de asemenea diferenţe de salarii între diferite ministere şi vrem să le aliniem la nivelul de sus”, a mai spus Eugen Teodorovici.

Totodată, şefii fondurilor europene  vor o rată de absorbție a fondurilor europene de 80% până în anul 2015. Pentru atingerea sa vor fi luate o serie măsuri de debirocratizare a sistemului. Anunțul a fost făcut de secretarului de stat Alin Mitrică, prezent în zilele de 27 și 28 martie, în județul Mureș, la Conferința ”Dezvoltarea infrastructurii și serviciilor publice cu fonduri europene pentru comunitățile locale și structurile asociative microregionale”. La eveniment au participat primari din 50 de localități mureșene, precum și Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean.

„Ministerul Fondurilor Europene urmăreşte să reglementeze partea juridică în ceea ce priveşte normativele prin care se accesează fondurile europene. Partea de achiziţii, de plăţi, circuitul financiar al proiectelor şi, bineînţeles, ne referim la debirocratizare – nu neapărat în sensul cunoscut al cuvântului ca supraestimare pe parte de resurse umane, ci mai mult la o debirocratizare în sensul de reducere a unor termene care să faciliteze un acces mai rapid către rambursări şi bineînţeles o creştere mai accelerată a ratei de absorbţie. (…) Aceste lucruri vor fi agreate împreună şi cu instituţiile de resort, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi Ministerul de Finanţe. Există grupuri de lucru şi după ce se vor termina toate aceste analize previzionale se va lua decizia legislativă concretă”, a subliniat Alin Mitrică, citat de Agerpres.

Potrivit secretarului de stat, măsurile legislative vor viza în primul rând contestaţiile și creșterea capacității de luare a deciziilor, în ambele cazuri scopul fiind acela de a reduce termenele.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.