Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Harta Regni Ungariae aduce un recital inedit de folclor și lied, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Publicat: sâmbătă, 26 mai 2018

O nouă hartă istorică va fi prezentată marți, 29 mai, de la ora 18:00, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, în cadrul Stagiunii „Cartografii sonore”.

Publicată la 1688 sub semnătura lui Frederick de Witt, harta „Regni Ungariae” prezintă în prim plan Regatul Ungariei și alte regiuni și țări din Europa, adiacente cursului Dunării: principatele Transilvaniei, Valahiei și Moldovei, Bulgaria, Serbia, Croația, precum și zone din Italia și Germania. Un loc important pe hartă este ocupat de numeroasele referințe la bătăliile dintre creștini și Imperiul Otoman ce s-au desfășurat pe teritoriile adiacente Dunării.

Mai multe amănunte despre istoria acestei hărți vor fi prezentate de Elena Păunoiu, curatorul unei expoziții cartografice mai ample de la MNHCV: „Călătorie pe Dunăre”, ce poate fi vizitată până la 22 iulie 2018.

Iar, în partea a doua a evenimentului, în premieră la „Cartografii sonore”, povestea hărții va fi revelată printr-un recital inedit de folclor și lied românesc susținut de Ioana Maria Ardelean și Daniel Magdal, acompaniați la pian de Diana Spînu și Aurel Mustățea.

„Demersul nostru a pornit de la necesitatea de a promova cântecul românesc – folclorul românesc, dar și creațiile muzicii culte românești – care vorbesc despre poporul român, despre identitatea noastră, dar și din nevoia de a prezenta lumii folclorul românesc așa cum este el, expresie a unei spiritualități anume care se definește prin atribute ce ar putea fi sintetizate în arhetipuri precum lumină, simplitate, adevăr, dragoste, împărtășire, tămăduire, modestie. Proiectul propune un dialog viu între cântecul popular din zona marilor regiuni folclorice ale României, aducând laolată cântecul de dragoste, doina, învârtita – cântece din repertoriul unor mari interpreți ai folclorului românesc și miniaturi vocal-instrumentale culte.”

Accesul la eveniment se face în limita locurilor disponibile, doar prin rezervare pe site-ul muzeului și prin achitarea biletului de intrarela muzeu în valoare de 8 lei: http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/cartografii-sonore-regatul-ungariei/

Seara se va încheia cu o invitație la degustare de vinuri din portofoliul Jidvei, regiune viticolă remarcată pe hărțile vechi încă din perioada Antichității.

Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă UCIMR și MNHCV, un proiect derulat prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România. În sprijinul eforturilor de promovare și susținere a tinerilor muzicieni s-a alăturat Banca Transilvania, prin încrederea acordată antreprenoriatului din sectorul creativ.

După succesul primului an de evenimente, organizatorii promit în continuare să aducă în atenția publicului o nouă perspectivă, inedită, asupra vizitei la muzeu, în apropierea hărților vechi, unde istorii, mentalități, coduri estetice și alte valori ale societăților care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire nouă.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=98291

Publicat de la data mai 26 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, Cultură, CULTURĂ, MUZICĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

21 august 2019, 7:10
 

N
Soare
18°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 19°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 72%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 6:25
Apus: 20:12
Prognoza 22 august 2019
Zi
 

NE
Parţial însorit
35°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NE
Senin
21°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 225.081 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team