în perioada 1.05.2017 – 30.04.2018, aproximativ 400 de copii dispăruți fără urmă!

Echipele de voluntari și specialiști ale Salvaţi Copiii au desfășurat activități educaționale cu peste 1500 de elevi, din București și din alte 12 județe ale țării, în vederea creşterii nivelului de conştientizare cu privire la situaţiile de risc, în care copiii şi adolescenţii, lipsiţi de sprijin, pot lua decizii cu impact negativ major asupra siguranţiei şi vieţii lor. Activităţile au fost organizate sub egida zilei de 25 mai, Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi, şi s-au constituit într-un demers de prevenţie a fenomenului, dat fiind faptul că, în cele mai multe situaţii de copii dispăruţi, avem de-a face cu deciziile voluntare ale copiilor, care aleg să fugă de acasă sau din centrul de plasament.  

 

În încercarea de a atrage atenția asupra numărului mare de dispariții voluntare în rândul copiilor și adolescenţilor, Salvaţi Copiii România a organizat o campanie de informare şi sensibilizare a elevilor şi cadrelor didactice, marcând astfel în România Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi.

Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, în perioada 1.05.2017 – 30.04.2018, în țara noastră au fost puși în urmărire 4520 de minori dispăruți, din care 4124 au fost găsiți până la finalul lunii aprilie anul curent.

În peste 97% din cazuri este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților. Copiii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată.

 

Şi la nivel european, conform datelor furnizate de către Federația Europeană pentru Copiii Dispăruți și Exploatați Sexual (Missing Children Europe):

  • 19% dintre copiii dispăruți sunt victime ale unei forme de abuz sau exploatare;
  • 57% dintre disparițiile de copii sunt plecări voluntare; majoritatea sunt adolescenți, cu vârste între 15 și 16 ani; 16% dintre acești copii au un istoric repetat de fugă de acasă;
  • 23% dintre copiii dispăruți sunt răpiți în contextul proceselor de stabilire a custodiei parentale;
  • pentru găsirea a 1 din 6 copii a fost nevoie de cooperare la nivel internațional;
  • dormitul pe stradă, cerșitul și prostituarea sunt cele mai frecvente strategii, de risc maxim, pe care copiii fugari le au la îndemână pentru a supraviețui.

Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea şi lipsa de supraveghere din partea adulţilor responsabili; conflictele repetate din familie; abuzurile asupra copiilor, fizice şi/sau emoţionale; lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate; blocaje în comunicarea cu părinţii, cu precădere în situaţii dificile; abandonul școlar și influenţa/presiunea anturajului; consumul de alcool și substanțe halucinogene; situația economică precară a familiei.

Referindu-se la datele de la nivel național, cât și la cele de la nivel european, Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Salvați Copiii România, a declarat: “Tot mai mulți copii trăiesc situaţii de viaţă în care fuga de acasă pare să fie cea mai bună soluţie. Au nevoie de sprijinul nostru imediat și consistent pentru a realiza că este o falsă soluţie, este un risc suplimentar pentru exploatare, abuz, trafic de copii. O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor din centrele de ocrotire și copiilor lipsiți de protecție parentală, ca urmare a fenomenului migrației economice. Fuga reprezintă în viziunea lor o soluție pentru toate problemele cu care se confruntă, fără să realizeze că dincolo de uşa casei sau a instituţiei de protecţie sunt adesea provocări mai mari, greu de gestionat. Aceste situații cu care ne confruntăm trebuie abordate urgent prin crearea unor mecanisme eficiente de prevenire adresate deopotrivă copiilor și adulților care îi au în grijă”.

În acest sens, Organizaţia Salvați Copiii realizează regulat întâlniri cu consilierii şcolari pentru identificarea copiilor şi a familiilor aflate în situaţii de risc şi acordarea ajutorului necesar prin includerea lor în cadrul programelor de consiliere, suport educaţional, activităţi de timp liber, furnizate în cadrul Centrelor de Consiliere pentru Părinţi, Centrelor Educaţionale şi Centrelor Creştem Împreună (pentru copii ai căror părinţi muncesc în străinătate).

Salvaţi Copiii România, în calitate de membru al Federaţiei Europene pentru Copiii Dispăruţi și Exploataţi Sexual – Missing Children Europe, a organizat o campanie de informare cu privire la riscurile plecării de acasă şi din instituţiile de protecţie, în cadrul căreia 1500 de elevi din Timiş, Iaşi, Suceava, Mureş, Dolj, Braşov, Neamţ, Vaslui, Hunedoara, Caraş Severin, Argeș, Constanța şi Bucureşti au fost sprijiniţi în conștientizarea riscurilor asociate disparițiilor voluntare, identificarea timpurie a dificultăților cu care se confruntă şi găsirea celor mai bune soluţii, precum şi asigurarea intervenției în cadrul unui parteneriat solid între părinți, cadre didactice, consilieri școlari, psihologi și poliție.

Din anul 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruţi, iar la nivel mondial sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.

 

  • În calitatea sa de organizaţie-umbrelă, Missing Children Europe reprezintă 31 de organizaţii neguvernamentale din 27 de ţări europene membre. Fiecare dintre aceste organizaţii activează în domeniul prevenirii şi ajutorării victimelor în caz de dispariţie şi/ sau exploatare sexuală.
  • Misiunea Salvați Copiii România, ca membru al Missing Children Europe, este de a proteja copiii de orice formă de violență, abuz sau neglijare care este cauzată sau este rezultat al dispariției acestora.

În România, Centrele de Consiliere pentru Părinţi, Centrele Educaţionale şi Centrele Creştem Împreună (pentru copii ai căror părinţi muncesc în străinătate) funcţionează la nivel naţional şi furnizează servicii de evaluare, consiliere psihologică şi educaţie parentală pentru copii şi părinţi, suport educaţional pentru copii, activităţi de socializare și timp liber pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, cât şi suport psihologic şi educaţional pentru rudele în grija cărora au rămas aceşti copii.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.