Herman Van Rompuy presează ţările UE pentru a lupta împotriva fraudelor fiscale

 Cu o săptămână înainte de reuniunea şefilor de stat şi de guvern din statele Uniunii Europene, care va avea loc pe 22 mai, la Bruxelles, miniştrii europeni de finanţe s-au reunit în capitala Belgiei pentru a discuta despre posibile soluţii în lupta împotriva fraudei fiscale. Invitat de onoare la reuniunea menţionată a fost chiar preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. De altfel, tematica în cauză va reprezenta principalul dosar de pe ordinea de zi a Summit-ului UE din 22 mai.

Potrivit unor surse europene, prin participarea la această reuniune, Herman Van Rompuy a dorit să „facă presiune” asupra miniştrilor pentru ca subiectul să fie tratat la nivel ministerial şi să nu fie „transferat” liderilor UE, mai ales că orice propunere, indiferent din partea cui vine, are nevoie de unanimitatea celor 27 de miniştri pentru revizuirea unei directive europene privind fiscalitatea economiilor. Directiva în cauză prevede schimburi automate de informaţii despre dobânzile acordate persoanelor fizice nerezidente care deţin economii în conturi din alt stat membre decât cel de origine. Comisia Europeană ar dori să întărească prevederile directivei şi să extindă câmpul de aplicare, mai ales în ceea ce priveşte asigurările de viaţă.

De menţionat că, preşedintele executivului european, José Manuel Barroso, a transmis deja săptămână trecută o scrisoare celor 27 de lideri ai UE, prin care le atrăgea acestora atenţia că UE „plasează, de mai mulţi ani, pe prim plan, principiul schimburilor automate de informaţii între statele membre”. În opinia sa, este  important „să extindem această măsură la toate formele de economii şi depozite bancare”.

Principala piedică pentru obţinerea unanimităţii necesare pentru revizuirea directivei respective este ridicarea secretului bancar, măsură care este blocată pentru moment  de Luxembourg, care pare dispus să cedeze, în funcţie de propunerile din directivă, şi Austria, care însă rezistă. Cancelarul Werner Faymann s-a declarat gata pentru a negocia şi el, dar cu anumite condiţii: păstrarea secretului bancar pentru rezidenţii austrieci şi păstrarea, de către Austria, a acordurilor bilaterale cu Elveţia şi Liechtenstein privind schimbul datelor bancare.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.