Hidroelectrica iese din insolvenţă

Tribunalul Bucureşti a decis, joi, închiderea procedurii de insolvenţă pentru Hidroelectrica. Decizia nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel a Capitalei.

Premierul Victor Ponta anunţa pe 19 iunie că „Hidroelectrica va reveni pe piaţă probabil săptămâna viitoare, urmând ca imediat să fie iniţiată procedura de listare a unui pachet minoritar de acţiuni”.

„Aseară, Comitetul Creditorilor a aprobat planul de reorganizare a Hidroelectrica, deci, probabil săptămâna viitoare, Hidroelectrica, după un an de zile de lupte grele de tot, fără contracte cu «băieţi deştepţi», fără pierderile la Videanu în buzunar, fără toate celelalte afaceri necurate, pe profit, revine pe piaţă”, a declarat premierul Victor Ponta.

Guvernul a promis Fondul Monetar Internaţional că va lista 10% din acţiunile Hidroelectrica imediat ce compania iese din insolvenţă.

Prezentăm declaraţia de presă a reprezentantului Euro Insol, Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica pe acest subiect:

„Pe 26 iunie 2013 Tribunalul Bucuresti a constat indeplinite obligatiile de plata asumate prin Planul de Reorganizare al Hidroelectrica aprobat de Adunarea Creditorilor in data de 18 Iunie 2013 si confirmat de judecatorul sindic pe 20 iunie 2013,  a admis cererea formulata de administratorul judiciar Euro Insol si a dispus inchiderea procedurii insolventei Hidroelectrica SA.

Pe 20 iunie 2012, imediat dupa pronuntarea sentintei de deschidere a procedurii insolventei, spuneam ca Hidroelectrica va face istorie. A facut si continua sa faca. Salut in primul rand asumarea politica a unei astfel de decizii de catre premierul Victor Ponta si ministrul Economiei de atunci, Daniel Chitoiu, intr-un an dificil din punct de vedere politic, economic si social. Evolutia societatii in ultimele 12 luni, confirma ca s-a luat o decizie inteleapta. De la o pierdere de 190 milioane lei pe primele cinci luni ale anului 2012, la un profit record de 399 milioane lei pe primele cinci luni ale anului 2013. Profitul consemnat de Hidroelectrica pe primele cinci luni ale anului 2013 este cu 110 milioane lei mai mare decat profitul inregistrat de societate pe intreg anul 2010, cand societatea a inregistrat un maxim al productiei de 19, 8 TWh. Insolventa Hidroelectrica a aratat o cale, a deschis un drum si altor societati care vor sa se restructureze si sa se eficientizeze din punct de vedere economic.

Insolventa Hidroelectrica a rasturnat eterna paradigma ca Statul este un prost administrator. Si companiile statului pot genera valoare, performanta, profit si incredere daca sunt administrate de profesionisti. Cand Statul va intelege ca managementul companiilor sale trebuie incredintat unor oameni recomandati de competente profesionale, probitate morala, capabilitati manageriale si nu de carnetul de partid, atunci Statul va deveni un bun administrator. Atunci companiile statului nu vor mai genera doar arierate, somaj, falimente sau privatizari paguboase ci vor deveni adevarate motoare de crestere economica si piloni de stabilitate sociala.

Energia alaturi de agricultura si infrastructura, trebuie sa reprezinte prioritati si imperative ale actualei guvernari. Refacerea sistemului national de irigatii va stabiliza si creste consumul de energie, va crea mii de locuri de munca si va asigura cresterea productiei agricole cu consecinta diminuarii importurilor.

Dupa exemplul Hidroelectrica, si ceilalti producatori de energie trebuie sa se restructureze, sa-si reduca costurile de exploatare in paralel cu cresterea gradului de retehnologizare. Toate interventiile statului nu-i vor putea salva daca nu vor intelege ca intr-o ecomonie de piata prevaleaza competitivitatea si nu ajutorul de stat.

Romania, pentru prima data dupa 23 de ani, inregistreaza un excedent al productiei de energie electrica datorat racordarii in sistem a noilor capacitati de generare a energiei electrice din surse regenerabile. In acelasi timp Romania se confrunta cu o scadere dramatica a consumului casnic si mai ales industrial. In ultimii 2 ani, consumul a scazut cu 6 Twh. Consecinta, scaderea pretului Megawatt-ului. Benefica pentru industrie dar fatala pentru producatorii traditionali de energie. Salvarea acestor producatori, vitali de altfel pentru stabilitatea sistemului energetic national, avand in vedere impredictibilitatea energiei regenerabile, o reprezinta reorganizarea care sa le asigure o marja comerciala rezonabila la intern si acces si competitivitate la export. Societatile statului, institutiile statului nu mai pot functiona eficient cu scheme supradimensionate si supraremunerate de personal caracterizat de prea multa autosuficienta si blazare.

Mandatul nostru de administrator judiciar la Hidroelectrica a luat sfarsit. Multumim tuturor celor care ne-au sustinut in efortul nostru asumat de a remodela, restructura si eficientiza o companie vitala pentru sistemul energetic national si pentru Romania. A fost o onoare pentru noi, echipa de practicieni in insolventa si avocati de la Euro Insol.

Indemn toti salariatii din Hidroelectrica si in primul rand noul management al companiei la munca sustinuta, reforma, performanta si perseverenta in a implementa si continua masurile si directiile trasate de noi in Planul de Reorganizare. In beneficiul tarii si al cetatenilor sai”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.