Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

UDMR: taxa de colectare a deşeurilor trebuie calculată în funcţie de cantitatea colectată

Publicat: joi, 27 iunie 2013

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a înregistrat miercuri propunerea de modificare legislativă a deputatului UDMR Cseke Attila, referitor la actualul regim de gestionare a deşeurilor. Conform propunerii UDMR, taxa de colectare a deşeurilor pentru populaţie nu ar trebui să depindă de numărul persoanelor aflate într-o gospodărie ci să fie calculată în funcţie de cantitatea colectată.

„În rândul statelor Uniunii Europene este tot mai des întâlnit sistemul de plată numit „Pay as you throw”  (P.A:Y.T. – plăteşte atât cât consumi), iar în cazul gestionării deşeurilor, efectele asupra mediului nu sunt deloc neglijabile. Ar fi utilă introducerea acestui principiu de plată şi în România, creându-se astfel o echitabilitate în cuantumul taxelor, acestea fiind direct proporţionale cu cantitatea deşeurilor produse şi colectate”- a detaliat Cseke Attila, adăugând că „nu sunt de acord cu faptul ca la Bucureşti să fie decisă valoarea taxei pe care trebuie să o plătim pe persoană în fiecare localitate a ţării, în condiţiile în care este evident faptul că locuitorii nu acumulează cantităţi similare de deşeuri casnice. Un exemplu foarte clar în acest sens este acela când o persoană nu se află pentru un timp îndelungat la domiciliu, deci nu acumulează deşeuri casnice, dar este totuşi obligată la plata de colectare a acestora. În baza principiului descentralizării propun ca decizia privind calcularea taxei de colectare să aparţină autorităţilor locale, acestea să hotărască dacă aleg să impună fiecărui locuitor taxă unică, pe persoană, sau contribuţia la plată să se facă în funcţie de cantitatea deşeurilor colectate de la fiecare în parte”, a mai spus Cseke.

Deputatul UDMR de Bihor a subliniat faptul că în luna septembrie a anului trecut, comisarul european de mediu, Janez Potocnik a discutat la rândul său cu reprezentanţii guvernului, cărora le-a propus introducerea principiului  P.A.Y.T. în sistemul de plată din România. „Nu pot fi de acord cu reprezentanţii guvernului când aceştia afirmă că nu există metode pentru cântărirea deşeurilor colectate. Noi nu trebuie decât să alegem una din procedeele folosite în străinătate” – a argumentat deputatul UDMR, Cseke Attila.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=8494

Publicat de la data iun. 27 2013. Categorii Mediu.

Zona comentariilor

Meteo în țară

22 ianuarie 2020, 8:36
 

V
Soare
-4°C
14 km/h
Perceput de temperatură: -10°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 92%
Vânt: 14 km/h V
Rafale de vânt: 14 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:45
Apus: 17:10
Prognoza 23 ianuarie 2020
Zi
 

VNV
Predominant înnourat
8°C
Vânt: 7 km/h VNV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VSV
Senin
-6°C
Vânt: 0 km/h VSV
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 22-01-2020 Ora : 2 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 02:00 si 08:00 In zona : Județul Neamţ: Piatra-Neamț, Roznov, Borlești, Piatra Șoimului, Săvinești, Dumbrava Roșie, Zănești, Podoleni, Bodești, Rediu, Girov, Crăcăoani, Gârcina, Ștefan cel Mare, Alexandru cel Bun, Dochia, Negrești, Dobreni; Se vor semnala : intensificări ale vântului […]

Loto

Horoscop

  • 257.522 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team