Hotărârea privind privatizarea CFR Marfă, adoptată de Guvern

Guvernul a aprobat, miercuri, contractul de privatizare a CFR Marfă, a anunţat premierul Victor Ponta. Șeful Executivului a precizat că își asumă răspunderea în acest caz, iar documentul va fi transmis Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru verificare.

Hotărârea se referă la aprobarea elementelor principale ale contractului care urmează să fie încheiat între Ministerul Transporturilor şi Grup Feroviar Român (GFR) pentru transferul a 51% din capitalul CFR Marfă.

Victor Ponta a precizat, astfel, că documentul a fost trimis Consiliului Superior de Apărare a Țării pentru verificare.

Ultimul minister care ar fi trebuit să dea avizul pentru privatizare este cel al Justiției, însă la acest minister a fost trimisă o copie și nu originalul așa cum ar fi trebuit, lucru recunoscut și de Cristian Ghibu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Premierul Victor Ponta a anunțat miercuri, în debutul ședinței de Guvern, cum va muta în meciul de șah de la distanță pe care îl are cu Traian Băsescu pe marginea privatizării CFR Marfă.

„Aprobăm Hotărârea de Guvern cu CFR Marfă? Că văd că nu pote să doarmă adversarul nostru politic. O avem pe ordinea de zi, da?”, s-a interesat inițial Ponta.

Acesta a dat apoi de înțeles că va muta „cartoful fierbinte”, în curtea lui Băsescu, deoarece Hotărârea de Guvern va menționa că se va aplica doar după primirea unui aviz din partea CSAT-ului condus de Traian Băsescu.

„Eu o să propun Guvernului… Sigur că-mi asum Hotărârea Guvernului, dar o aprobăm și o trimitem la CSAT pentru aviz. Că dacă președintele știe ceva ce noi nu știm, nu trebuie să ne lase să greșim, trebuie să spună”, a spus Ponta, făcând referire la recentele declarații ale lui Băsescu referitoare la cumpărătorul CFR Marfă, firma GFR patronată de Gruia Stoica.

„Văd că orice om de afaceri român care nu se înscrie în Mișcarea Populară primește un dosar penal”, a remarcat ironic Ponta, care a insistat că privatizarea CFR Marfă trebuie să ajungă din nou pe masa CSAT.

„Așa cum a fost și la momentul aprobării începerii demersului, mergem la CSAT, informăm. Dacă președintele știe ceea ce noi nu știm, dacă s-a uitat prin conturile firmei, dacă sunt alte lucruri la care se pricepe foarte bine, cred că în CSAT, într-un cadru legal, ne poate spune. Și sigur, mergem mai departe dacă e bine sau, dacă e ceva rău de care noi nu știm, sunt convins că nu ne va lăsa să perseverăm în greșeală”, a încheiat în aceeași notă ironică primul ministru.

Preşedinţia: CSAT nu avizează contracte de privatizare

CSAT nu poate aviza contracte de privatizare, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, Bogdan Oprea, precizând că premierul Victor Ponta nu cunoaşte obiectul de activitate al Consiliului şi încearcă să fugă de responsabilitate în privinţa privatizării CFR Marfă.

„Domnul prim-ministru Victor Ponta, deşi ocupă funcţia de vicepreşedinte al Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, nu cunoaşte obiectul de activitate al Consiliului. De aceea, îi recomandăm să citească Legea 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, disponibilă şi pe website-ul Administraţiei Prezidenţiale, din care va afla că CSAT are atribuţii strict privind securitatea naţională, şi nu are nicio atribuţie financiar-economică în baza căreia să poată aviza contracte comerciale sau contracte de privatizare”, afirmă Oprea, potrivit Antena 3.

Potrivit acestuia, obligaţia legală privind contractul de privatizare a unui pachet de acţiuni al companiei CFR Marfă SA revine exclusiv Guvernului României şi Comitetului de Privatizare a CFR Marfă din cadrul Ministerului Transporturilor.

„Domnul prim-ministru Victor Ponta, aşa cum ne-a obişnuit, încearcă să fugă, din nou, de responsabilitate. Ar fi o ilegalitate ca CSAT să se pronunţe pe acest contract de privatizare. Aşa că îl rugăm respectuos pe domnul prim-ministru Victor Ponta să nu aştepte avizul CSAT după derularea procesului de privatizare pentru că domnul preşedinte Traian Băsescu nu va accepta să încalce legea. Singurii care poate decide asupra acestui contract sunt ministrul interimar al Transporturilor, domnul Victor Ponta, prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor Ponta, şi Guvernul Victor Ponta. Altfel, recomandabil, în numele consecvenţei, ca domnul prim-ministru Victor Ponta să-şi asume răspunderea privatizării pentru care, în data de 20 iunie, îl felicita atât de călduros pe domnul ministru Relu Fenechiu. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, speră ca domnul prim-ministru Victor Ponta să nu genereze un nou episod tip Oltchim cu ocazia privatizării CFR Marfă”, mai susţine Oprea.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.