ICR nu mai finanțează TIFF şi nici alte evenimente importante

Şase dintre cele mai cunoscute şi de succes evenimente culturale organizate în România au fost declarate neeligibile pentru finanţare de catre Institutul Cultural Roman. Printre ele se numără TIFF, Festivalul Naţional de Teatru sau Festivalul de Jazz de la Sibiu. În schimb, vor avea parte de finanţare proiecte precum Festivalul Udatul Nevestelor sau Poveşti româneşti în Africa.

Reprezentanţii ICR au invocat motive tehnico-financiare în cazul proiectelor declarate neeligibile pentru finanţare. Directorul de Comunicare Mărgărita Geică a explicat că de fapt lista prezentată conţine proiectele care au depus toate actele în procedura de concurs a ICR.

„Eligibilitatea din textul împricinat se referă la aspecte tehnico-financiare, adică au fost cerute o serie de acte justificative care să însoţească proiectele respective. Din cauza asta, unele sunt trecute în acel tabel ca neeligibile. Unele proiecte nu au avut toate documentele şi nu s-au încadrat în legislaţie”, a declarat directorul de comunicare al ICR, Mărgărita Geică.

O comisie a ICR trebuie să aleagă în final ce proiecte vor primi finanţare. Instituţia a mai dat şi un comunicat care s-a referit şi la respectarea perioadei de depunere a contestaţiilor contestaţiilor, care pot fi făcute până pe 18 martie inclusiv.

„Se înţelege că, de îndată ce dosarul cu actele tehnico-financiare va fi depus şi corespunde cerinţelor legale, proiectul devine eligibil. În acest sens, solicităm respectarea perioadei legale de contestaţie în aşa fel incât să poata fi luate în discuţie toate proiectele ce au documentaţia”, se arată într-un comunicat ICR.

Marga, despre concursul de finanţare a proiectelor: E o furtună într-un pahar cu apă

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, a declarat că scandalul legat de rezultatele concursului de finanţare de proiecte culturale organizat de ICR este „o furtună într-un pahar cu apă”.

„Nu s-a respins nimic. Este o competiţie pentru sprijinul financiar dat de Institutul Cultural Român. Competiţia are două etape: o etapă, dacă vreţi, tehnico-financiară şi o etapă a selecţiei valorice. În acest sens, este un regulament afişat pe site, se vede limpede”, a declarat Andrei Marga într-un interviu acordat RFI.

Marga a spus că au fost verificate actele.

„Şi atunci, s-a dat o listă de eligibil, cei care nu sunt pe listă au fost invitaţi încă de alaltăieri ca până luni (18 martie, n.r.) să-şi completeze actele, sunt nişte acte de natura extraselor de cont, de natura altor finanţări, a cofinanţărilor şi nu altceva. Nu a fost nimeni eliminat până la această oră, toată lumea este în competiţie, doar că acolo unde dosarul era incomplet s-a cerut completarea dosarului. Apoi vine selecţia valorică, pe care o face o comisie de specialişti. (…) Ele trec de etapa tehnică aducând nişte acte, care sunt, cum să zic, aproape banale, să indici ce cofinanţări ai. Sunt proiecte mari, cu 300.000 de euro, cu 40.000 de euro, şi e natural să se ceară cofinanţări. Dar e o prevedere a legii, nu e un capriciu al cuiva! Deci toate vor merge înainte. (…) Fac o menţiune, dacă tot aţi adus în discuţie TIFF-ul sau Festivalul de Jazz sau Festivalul de Teatru: acestea sunt în programele noastre prevăzute, nu e nici o problemă cu ele. E o alarmă falsă! Nu sunt respinse acestea, nici vorbă! E o furtună într-un pahar cu apă!”, a explicat Andrei Marga.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.