Idei de afaceri: Plantațiile de afini, o sursă de profit pe termen lung

Afinele au un gust dulce, ușor acid, și capătă o aromă deosebită dacă sunt depozitate la rece câteva ore după ce sunt culese. Investiția într-o plantație de afini poate fi recuperată destul de ușor, mai ales dacă fructele sunt procesate.

Afinele sunt originare din America de Nord, unde au apărut și primele plantații de afini la începutul secolului trecut. Pe bătrânul continent, primele culturi au apărut la începutul anilor 1920 în Olanda și Polonia, dar plantații comerciale s‐au înființat doar după război și pe pe suprafețe foarte mici. Cei care au investit încă de atunci au anticipat profitabilitatea acestor fructe.

Dulceața de afine, tot mai scumpă

Afinele au un gust dulce, ușor acid, și capătă o aromă deosebită dacă sunt depozitate la rece câteva ore după ce sunt culese. Pot fi folosite în industria alimentară, la producerea gemurilor, sau în cea farmaceutică, deoarece sunt bune împotriva îmbătrânirii, scad tensiunea, protejează inima şi îmbunătăţesc memoria și vederea, întăresc sistemul imunitar şi previn infecţiile. Indienii nord-americani le foloseau uscându-le la soare şi apoi adăugându-le în supă, tocăniţe şi carne sau le mai foloseau sub formă de pudră pentru conservarea cărnii. Ei foloseau în scopuri medicale atât frunzele de la afine cât şi rădăcina şi se pare ca au creat una dintre primele reţete gătite cu afine, numită Sautauthig, făcută din afine, crupe de porumb sau mămăligă şi apă.

Astăzi, dulcețurile de afine, etichetate ca ecologice, se vând în România cu cel puțin 12 lei, cât costă un borcănaș micuț. Cererea de afine este însă mare, nu doar la noi, ci și în străinătate, fapt demonstrat de cercetările demarate în multe state, cu privire la cultura de afini și utilizarea fructelor și de creșterea suprafețelor cultivate. La noi, prima cultură de afin a fost înființată în anul 1968. Culturile de afin s‐au dezvoltat la aproape 400 ha până în anul 1989, iar în prezent se întind pe aproximativ 80 ha.

Detalii pe stiriagricole.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.