IDENTITATEA NOASTRĂ CULTURALĂ: Ion Besoiu, un actor care a navigat mereu cu ”toate pânzele sus”

Este un actor cu o carieră pe care a onorat-o cu talent și cu profesionalism, nu doar pe scenă, ci și în film. Bun recitator, a apărut în zeci de spectacole radio și TV, dar rolul care l-a făcut celebru pe Ion Besoiu este cel al lui Anton Lupan, din serialul de televiziune ”Toate pânzele sus”.

Ion Besoiu s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu. Accentul, umorul, comportamentul poartă ”amprenta” ardelenească.

”Despre Ardeal aș putea vorbi de dimineață și până noaptea, zile întregi. Sunt ardelean pur… 100%. (…) Formarea mea ca intelectual (…) a debutat la Liceul ‘Gheorghe Lazăr’. Nu, nu cel din București, că doar Gheorghe Lazăr era din Avrigul Sibiului. (…) Și, apoi, primii ani de după adolescență mi i-am petrecut tot în Sibiu”, mărturisea actorul într-un interviu.

A absolvit Academia de Teatru și Muzică din Sibiu. A debutat în 1957, dar consacrarea a venit abia după turnarea filmului ”Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureșan, în care i-a avut ca parteneri pe marii actori Ilarion Ciobanu și Jean Constantin.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, după care s-a mutat la București, unde a jucat la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra” și a fost timp de 12 ani directorul acestui teatru.

Dragostea pentru poezie i-a fost insuflată de profesorul de limba română din liceu.

”La Liceul ‘Gheorghe Lazăr’ am avut un profesor de limba românească de-a dreptul extraordinar. El și-a început cursurile cu aceste cuvinte: ‘Astăzi vom spune că toamna a venit foarte trist, din visuri m-a trezit un gând pozitivist’. Și apoi ne-a explicat că aceste versuri erau scrise de George Bacovia. Datorită acestui profesor l-am îndrăgit pe Bacovia. Apoi pe Blaga”, declara  actorul într-un interviu.

Apoi a continuat să iubească poezia și teatrul având exemple vii alături, mari actori și profesori din Sibiu.

”Spiritele alese pe care le veneram în adolescență: Blaga, Radu Gyr, Radu Stanca și alții. Cât despre teatru — marea bucurie a vieții mele — ea mi-a fost inspirată, tot în tinerețe, de Radu Stanca. A fost nu numai un mare om de teatru, un mare regizor, un mare poet, un mare dramaturg, ci și un gânditor, un estet, a fost și un mare prieten pentru mine. Îi datorez enorm. A contribuit din plin la formarea mea. La Sibiu (…) mă plimbam serile cu Radu Stanca… Plimbările astea le făceam pe când aveam vreo 19 ani. Făceam ocoluri lungi prin orașul medieval. Radu Stanca îmi recita poezii de-ale lui și de-ale altor mari poeți români. El mi-a insuflat o veritabilă pasiune pentru poezia românească”, mărturisea Ion Besoiu.

În teatru, cele mai cunoscute roluri sunt cele interpretate pe scena de la ”Bulandra” — Cloșca în ”Procesul lui Horia” de Alexandru Voitin, regia Liviu Ciulei (1967), Corbea în ”Luceafărul” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, regia Ion Cojar (1967), Iasa în ”Livada de vișini” de A.P. Cehov, regia Lucian Pintilie (1967), Tournel în ”Puricele” de Georges Feydeau, regia Emil Mandric (1969), Lorenzo în ”Anunțul la mica publicitate” de Natalia Gingsburg (1973), Trigorin în ”Pescărușul” de A.P. Cehov, regia Liviu Ciulei (1977), Gines Pardo în ”Judecata în noapte” de Antonio Buero Vallejo (1981), Knapp în ”Passacaglia” de Titus Popovici, regia Mircea Cornișteanu (1984), Serebreakov în ”Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, regia Alexa Visarion (1985), Polonius în ”Hamlet” de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu (1985), Oronte în ”Mizantropul” de Moliere, regia Valeriu Moisescu (1989), Petronio în ”Teatrul comic” de Carlo Goldoni, regia Silviu Purcărete (1992), Oscar Kroge în ”Mephisto” de Klaus Mann, regia Alexandru Darie (1993), Corifeu în ”Antigona” de Sofocle, regia Alexandru Tocilescu (1993), Octavius Caesar în ”Julius Caesar” de William Shakespeare, regia Alexandru Darie (1995), Senecus în ”Caligula” de Albert Camus, regia Mihai Măniuțiu (1996), Muhoiarov Ivan Matveevici în ”Oblomov” după I. A. Goncearov, regia Alexandru Tocilescu (2003).

Activitatea sa cinematografică este impresionantă. Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: „Furtuna”, „Neamul Șoimăreștilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Păcală”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Ultima noapte de dragoste”, „Lumini și umbre”, ”Atunci i-am condamnat pe toți la moarte”, ”Bariera”, ”Ultimul cartuș”, ”Un comisar acuză”, ”Nemuritorii”, ”Actorul și sălbaticii”, ”Mușchetarul român”, ”Revanșa”, ”Bietul Ioanide”, ”Drumul oaselor”, ”Capcana mercenarilor”, ”Duelul”, ”Pădurea nebună”, ”Misterele Bucureștilor”, ”Noi, cei din linia întâi”, ”Liliacul înflorește a doua oară”, ”Mircea”, ”Loverboy”, ”Despre oameni și melci”, ”București Non Stop”.

Ca recunoaștere a meritelor sale artistice, actorul Ion Besoiu a primit numeroase distincții. În 2001, a fost declarat cetățean de onoare al orașului Sibiu.

În 2002, a primit Premiul de excelență al Cinematografiei Române. Premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru întreaga carieră i-a fost înmânat în 2008, iar în 2011 o obținut Premiul Gopo pentru întreaga carieră.

Actorul  a fost  președinte executiv al Fundației „Sibiul Vechi. Sibiu — Hermannstadt”, asociație care îi ajută pe tinerii talentați și care oferă premii etnografilor.

Cel mai drag rol pentru maestrul Ion Besoiu este rolul de tată.

                   Ion Besoiu și fiica sa, Ioana

”Nu pot să definesc sentimentul de tată. Îl ai de când odorul tău e în pântecul mamei. Cu ivirea unui copil, viața, sărbătorile, capătă o altă semnificație. Fiica mea, Ioana Bogdana, a terminat Dreptul. E o fată frumoasă, (…) sunt cel mai fericit, pentru că a moștenit de la mine patima istoriei”, mărturisea actorul într-un interviu.

A fost căsătorit de patru ori, prima dată, la 23 de ani, iar ultima dată, la 61 de ani.

Despre vârsta sa, actorul mărturisea la un moment dat: ”Anii trec repede și cine nu i-a trăit frumos regretă. Trebuie să faci efortul de a-i trăi frumos. Cine are prieteni e un om bogat. Iar eu sunt un om bogat”.

Ion Besoiu ne-a părăsit  miercuri 18 ianuarie 2017. Actorul era internat la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”. A fost înmormântat cu onoruri militare la cimitirul Bellu din Capitală.

”O epocă se stinge, dar într-un fel am o oarecare pace sufletească că se vor întâlni cu toţii acolo, şi cu Toca (Alexandru Tocilescu, n.r), şi cu Liviu Ciulei, şi cu tata, şi cu mulţi. Din nefericire cu mulţi, dar pentru sufletul lui îi va face bine să se revadă cu toţi, mai ales că a fost unul dintre cei mai buni prieteni cu tata, au făcut filme împreună, i-a legat o prietenie adevărată, ca şi cu mine, de altfel“ – Ducu Darie.

 

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.