SĂNĂTATEA DIN GRĂDINĂ: Morcovul
Întărește-ți imunitatea cu câte un morcov crud consumat în fiecare zi. Morcovul este foarte recomandat copiilor fiindcă îi ajută în procesul de creștere.
Morcovul (Daucus carota) este o plantă bienală, cu o rădăcină vegetală, de culoare portocalie, originară din zona mediteraneană, după spusele unor cercetători, cultivată încă din vremea romanilor și a galilor, fiind considerată un aliment deosebit de valoros, cu proprietăți terapeutice multiple, valabile în combaterea unei game largi de afecțiuni. Alți cercetători susțin că morcovul ar fi fost „domesticit” cu cinci-șase milenii în urmă în Orientul Mijlociu, pe teritoriul Afganistanului. În Europa, morcovii nu au fost populari până în Renaștere, fapt cauzat probabil de faptul că varietățile timpurii aveau rădăcinile dure și fibroase. Începutul secolului al XVII-lea îi găsește pe agricultorii europeni cultivând mai multe varietăți de morcovi, ajungând în prezent la un morcov portocaliu, cu o textură mult mai plăcută decât cea a predecesorilor săi.
În lume există incredibil de multe varietăți de morcov (de ordinul sutelor), neașteptat de diferite între ele. La noi în țară sunt folosite aproape exclusiv varietățile de morcov de culoare portocalie. Mai rar, întâlnim la noi și morcovul galben, care este foarte bogat în xantofilă și luteină, doi pigmenți care previn ateroscleroza și cancerul pulmonar. În India și în China se folosește și o varietate de morcov roșu, care conține un pigment numit licopina. Morcovul purpuriu este cultivat în unele regiuni din Turcia și din Irak, fiind bogat în pigmenți antocianici, principii active care combat inflamațiile articulare. Morcovul alb este întâlnit în estul Afganistanului, în Pakistan și în Iran, fiind lipsit de pigmenți, dar în schimb e foarte bogat în fibre alimentare.
Morcovul crud conține aproximativ 90% apă plus proteine, glucide, lipide, vitaminele A, B1, B2, B6, C, K, PP, fier, calciu, magneziu, acid folic, fosfor, potasiu, sodiu, fibre dietetice. Toate acestea împreună cu mai puțin de 50 calorii la 100 de g.
Efectele terapeutice
Morcovii se pot consuma în stare crudă, în salate sau gătiți în supe și mâncăruri. Tulpina verde de asemenea se poate consuma, deși nu este o practică obișnuită. În urma fierberii, aproximativ 70% din vitamina A conținută este distrusă, la fel ca și vitamina C și multe alte substanțe nutritive. Totuși, este important de știut că vitaminele și mineralele rămase după fierbere sunt mult mai ușor de asimilat decât din morcovul crud. Mai mult, morcovul fiert este foarte bine digerat și tolerat de către tubul digestiv, fiind ca atare recomandat în mod special persoanelor convalescente ori, care datorită unor afecțiuni gastro-intestinale, nu suportă cruditățile. Organismul asimilează o cantitate mult mai mare de betacaroten din morcovul fiert decât din cel în stare crudă. Din aceste motive, morcovul fiert poate avea, deși poate părea incredibil, o aplicabilitate terapeutică mai mare chiar decât cel consumat crud.
Fiind foarte bogată în vitamine, zaharuri și săruri minerale, rădăcina suculentă de morcov, de culoare galbenă-portocalie, a fost utilizată de multe secole în medicina tradițională ca un component energizant, un aliment esențial pentru copii, bolnavi, femei gravide și bătrâni și o sursă excepțională de antioxidante naturale contra cancerelor.
Efectele terapeutice sunt datorate și altor compuși organici cum sunt glucidele, mai ales levuloză și dextroză, pectine, proteine, glicolipide, fosfolipide, steroli, lecitine, acizi grași (linoleic, palmitic), aminoacizi (asparagina) și daucarina — un puternic vasodilatator la nivel cerebral.
Semințele uscate conțin un ulei eteric complex (0,4-0,8%) în care predomină sesquiterpenoide în proporții de peste 50-60 % din total.
Frunzele conțin acizi organici (cafeic, ferulic), clorofilă, fibre vegetale și săruri minerale (fier, aluminiu, zinc, magneziu etc.). Frunzele uscate de morcov au acțiuni digestive, stimulente, carminative, emenagoge și galactogoge (stimulează lactația). Ele conțin mai multe minerale decât rădăcina și pot fi folosite în ciorbe, supe sau sub formă de infuzie.
Morcovii prin conținutul ridicat de carotenoizi (ce dau culoarea portocalie), în principal betacaroten, care este transformat de organism în vitamina A, numită vitamina frumuseții, au efecte directe pentru piele, inimă și sistem imunitar. S-a descoperit ca betacarotenul este un factor de protecție (antioxidant) împotriva cancerului de plămân. Fiind un puternic antioxidant acesta împiedică îmbătrânirea prematură, susține imunitatea naturală, crescând rezistența față de infecții dar și față de transformările maligne ce pot să apară la nivelul celulelor, protejează pereții arteriali și ajută la scăderea colesterolului, fiind foarte benefic în cazul persoanelor cu ateroscleroză și are acțiune protectoare și în cazul ulcerelor gastrice.
de morcovi reglează tranzitul intestinal și detoxifică intestinele, având un rol protector împotriva cancerului de colon. De asemenea morcovii cruzi și sucul de morcovi ajută la eliminarea paraziților intestinali. La nivelul aparatului digestiv este un neîntrecut „prieten” al ficatului și are acțiuni antidiareice, laxative, purgative, antiseptice, antibiotice, antiputride, antihemoragice, hemostatice, sedative, fluidizante biliar, regeneratoare hepatic, cicatrizante gastric și intestinal, vermifuge și tenifuge.
Cele mai importante acțiuni terapeutice se constată în tulburările de creștere la copii, rahitism, anemie, debilitate, demineralizare, surmenaj, oboseală, astenie, extenuare, convalescență, nevrism, avitaminoze, scorbut.
În afecțiunile respiratorii intervine în liniștirea crizelor de tuse convulsivă, astm bronșic, bronșite cronice, răceală, voce voalată, pneumonie și în creșterea rezistenței față de bacilul tuberculozei (Koch).
De asemenea, intervine în diminuarea glicemiei din sânge la bolnavii de diabet zaharat (se recomandă asocierea morcovului cu țelina).
În bolile renale și genitale are un rol esențial prin eliminarea excesului de acid uric, cu efecte favorabile în insuficiență renală, blocaj renal, artritism, reumatism și gută. De asemenea, protejează mucoasele genitale (datorită carotenului).
În afecțiunile dermatologice, morcovul este un real protector al pielii, cu efecte de vindecare în răni, plăgi, ulcerații, iritații, arsuri, eczeme, furuncule, ulcere varicoase, crăpături de călcâie și mâini, pecingine, acnee, bube dulci, escare, degerături, prurit, pete tegumentare, înțepături de insecte.
Protejează pielea față de agresiunea radiațiilor ultraviolete și facilitează bronzarea uniformă. Previne ridurile și catifelează tenul uscat.
La persoanele în vârstă s-au dovedit efecte clare în prevenirea îmbătrânirii și epuizării fizice și nervoase.
Una dintre cele mai consumate legume din lume, a doua după cartof, morcovul este una din cele mai ieftine legume, dar cu proprietăți miraculoase.
Sursa: AGERPRES