Îl folosim, unii dintre noi, zi de zi, dar ce știm despre el? Săpunul…

Săpunul reprezintă niște săruri ale unor acizi grași, rezinici sau naftenici cu metale sau amine, caracterizate prin faptul că soluțiile lor în apă sau solvenți organici au proprietăți coloidale.

De o calitate mediocră, acesta exista în Mesopotamia, încă din anul 2500 î.e.n.

Cu mult timp în urmă oamenii au remarcat proprietățile sale de curățare a impurităților prin compoziția sa uleioasă sau grasă, asociată cu cenușă vegetală. I-au dat și un nume: sapo, un nume de origine galică.

Începând cu secolul al XIII-lea, era folosit un săpun solid compus din materii grase (seu sau ulei) și cenușă din plante sau iarbă de mare. În 1791, Nicolas Leblanc găsește un procedeu de fabricare a sodei caustice și fondează fabrica ”Franciade”. Utilizarea sodei ce purta numele inventatorului ”Leblanc” va da naștere mai târziu săpunului numit ”Marseille”.

Săpunul este de trei tipuri: săpun menajer (de rufe sau de toaletă), solubil în apă și care se obține prin tratarea grăsimilor sau a acizilor grași cu dioxid de sodiu sau de potasiu, la care se adaugă unele ingrediente (coloranți, parfumuri etc.), săpunul altor metale decât sodiul și potasiul (ex. litiu, calciu, aluminiu, zinc etc.) insolubil în apă și utilizat la fabricarea unsorilor consistente, ca adaosuri la prelucrarea unor materiale plastice și săpunul medicinal preparat din uleiuri vegetale și hidroxid de sodiu sau de potasiu, utilizat în prepararea pilulelor laxative, a supozitoarelor și în dermatologie.

De-a lungul timpului, fabricarea săpunurilor a intrat în preocuparea multor firme de produse cosmetice, existând branduri celebre și în acest domeniu. Unele s-au axat pe fabricarea de săpunuri antibacteriale, altele pe fabricarea de săpunuri ce au în combinație creme hidratante, cu efect cosmetic, prin crearea unui anumit Ph apropiat cu acela al epidermei. De un larg interes se bucură și săpunurile lichide, în diferite culori și arome, pornind de la cele florale până la cele fructate, și acestea fiind îmbogățite cu creme sau uleiuri de corp.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.