Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Îl folosim, unii dintre noi, zi de zi, dar ce știm despre el? Săpunul…

Publicat: joi, 17 mai 2018

Săpunul reprezintă niște săruri ale unor acizi grași, rezinici sau naftenici cu metale sau amine, caracterizate prin faptul că soluțiile lor în apă sau solvenți organici au proprietăți coloidale.

De o calitate mediocră, acesta exista în Mesopotamia, încă din anul 2500 î.e.n.

Cu mult timp în urmă oamenii au remarcat proprietățile sale de curățare a impurităților prin compoziția sa uleioasă sau grasă, asociată cu cenușă vegetală. I-au dat și un nume: sapo, un nume de origine galică.

Începând cu secolul al XIII-lea, era folosit un săpun solid compus din materii grase (seu sau ulei) și cenușă din plante sau iarbă de mare. În 1791, Nicolas Leblanc găsește un procedeu de fabricare a sodei caustice și fondează fabrica ”Franciade”. Utilizarea sodei ce purta numele inventatorului ”Leblanc” va da naștere mai târziu săpunului numit ”Marseille”.

Săpunul este de trei tipuri: săpun menajer (de rufe sau de toaletă), solubil în apă și care se obține prin tratarea grăsimilor sau a acizilor grași cu dioxid de sodiu sau de potasiu, la care se adaugă unele ingrediente (coloranți, parfumuri etc.), săpunul altor metale decât sodiul și potasiul (ex. litiu, calciu, aluminiu, zinc etc.) insolubil în apă și utilizat la fabricarea unsorilor consistente, ca adaosuri la prelucrarea unor materiale plastice și săpunul medicinal preparat din uleiuri vegetale și hidroxid de sodiu sau de potasiu, utilizat în prepararea pilulelor laxative, a supozitoarelor și în dermatologie.

De-a lungul timpului, fabricarea săpunurilor a intrat în preocuparea multor firme de produse cosmetice, existând branduri celebre și în acest domeniu. Unele s-au axat pe fabricarea de săpunuri antibacteriale, altele pe fabricarea de săpunuri ce au în combinație creme hidratante, cu efect cosmetic, prin crearea unui anumit Ph apropiat cu acela al epidermei. De un larg interes se bucură și săpunurile lichide, în diferite culori și arome, pornind de la cele florale până la cele fructate, și acestea fiind îmbogățite cu creme sau uleiuri de corp.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=97648

Publicat de la data mai 17 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, CALEIDOSCOP, LIFE & STYLE, LIFESTYLE, SĂNĂTATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

25 august 2019, 0:27
 

ENE
Senin
24°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 22°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 56%
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:30
Apus: 20:05
Prognoza 26 august 2019
Zi
 

ENE
Predominant însorit
34°C
Vânt: 14 km/h ENE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 6
Noapte
 

ENE
Predominant senin
18°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 6
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 23-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 23, 24, 25 august; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : disconfort termic; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: disconfort termicInterval de valabilitate: 23, 24, 25 augustZone afectate: conform textului       În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat, iar local […]

Loto

Horoscop

  • 225.585 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team