AI NOȘTRI CA BRAZII: Horia Moculescu, un muzician de poveste

„Sunt înalt, bulbucat și cocoșat!, astea sunt singurele adevăruri valabile despre mine” – este autoportretul inegalabilului muzician Horia Moculescu, pe care și l-a făcut într-unul dintre numeroasele interviuri pe care le-a acordat de-a lungul carierei sale impresionante. Pe Horia Moculescu, compozitor care la 18 martie 2018 a împlinit 81 de ani, îl știe mai toată lumea: și dinainte de ’89 și după, din numeroasele festivaluri și emisiuni tv la care a participat.

Horia Moculescu s-a născut la 18 martie 1937, la Râmnicu-Vâlcea. Din partea mamei (Nidia Copetti), Moculescu este de origine italiană, iar din partea tatălui (Nicolae Moculescu, fost ofițer în armata română interbelică) este de origine română.

„Mama era născută în România, din tată italian și mamă româncă. Eu sunt foarte mândru de bunica mea, care de fapt era jumătate româncă, jumătate croată, iar tatăl ei, croat, purta un ‘von’ înaintea numelui. Fusese înnobilat de Franz Joseph. În același timp, bunica mea era strănepoata, pe linie directă, a mitropolitului Șaguna. Era de lângă Sibiu, de la Săliște, și s-a stabilit la Râmnicu Vâlcea pentru că bunicul meu, italian get-beget, arhitect, diplomat, a cunoscut-o pe bunica mea, care studia la Trieste”, dezvăluia într-un interviu Horia Moculescu arborele său genealogic. Rămâne orfan de mamă în anul 1948.

Talent muzical precoce, învață autodidact acordeonul la numai șase ani. Urmează Liceul de Băieți din Turda (azi Colegiul Național ”Mihai Viteazul” din oraș), pe care îl absolvă în 1954. Aici se remarcă prin virtuozitatea cu care interpreta piese de muzică ușoară la pian și la acordeon.

„Acordeonul mi-a fost trimis de tatăl meu, de pe front, în contul unei datorii pe care o avea cineva la el. Mi l-a trimis în 1943. Și m-am apucat și am învățat singur să cânt. Acordeonul a ocupat un rol esențial în viața mea. Pentru că imaginați-vă că, până în ’60 și ceva, când am început să cânt în turnee, acordeonul a înlocuit orice pian. Atunci nu existau piane, pianele fuseseră restricționate, luate, duse, distruse, erau un simbol burghez”, își amintește Moculescu.

În același interviu, spune că la pian a învățat cu profesori redutabili. „Am pornit în viață cu niște cunoștințe foarte solide, și teoretice și practice. Am făcut, la început, pianul cu unul dintre cei mai speciali profesori, de aici, din Râmnicu Vâlcea. Se numea Eugen Vesbiski, un rus venit aici. Mama lui a fost profesoară de pian a mamei mele. Eu am făcut cu el pian de performanță și aș fi ajuns un pianist concertist dacă nu murea mama”, spune compozitorul.

În timpul regimului comunist nu a fost admis la Conservatorul din București, înscriindu-se, ulterior, la Facultatea de Mine din Petroșani, unde își pune în evidență talentul de interpret muzical în orchestra facultății. Se dedică exclusiv muzicii, activând ca pianist în localuri de bun renume din București și de pe litoralul Mării Negre. În această perioadă începe să compună melodii de muzică ușoară, piesa lui de debut fiind „Salcia” (1974), cântată de Mihaela Mihai. Cea mai dragă piesă îi este, însă, „Fântânile albastre”, interpretată de George Nicolescu.

A compus peste 400 melodii, colaborând cu Mihaela Mihai, Margareta Pâslaru, Corina Chiriac, Corina Dogaru, Aurelian Andreescu, Dan Spătaru, Adrian Daminescu, Gabriel Cotabiță și alții. Dintre melodiile cele mai cunoscute amintim: „Pentru tot ce-a fost îți mulțumesc”, „Fir de busuioc”, „Inima ta”, „Păi de ce?”, „Primăverii n-ai ce-i face”, „Prima iubire și ultima”, „Până ieri”, „La mulți ani”, „Cere-mi”, „Azi nu voi putea dormi”, „Ce bine e să știi să citești”, „Balanța inimii”, „Anul 2000”, „Fântânile albastre”.

A compus și muzică de film, pentru „Pistruiatul”, „Miss Litoral”, „Primăvara bobocilor”, „Mireasma ploilor târzii”, „Vară sentimentală”, „Maria și marea”, „Secretul armei… secrete”.

La începutul anilor ’90 a fost implicat în organizarea festivalurilor „București” și „Mamaia”. A fost, între altele, realizatorul emisiunii de televiziune „Atenție, se cântă!” (TVR 2, în perioada 2005-2013) alături de actrița Alexandra Velniciuc.

A fost căsătorit de patru ori, având doi copii: Ion Horia (1977-2008) și Nidia (n. 1990).

„Sunt vertical și onest, cunoscut doar de mine și de prietenii intimi. Da! Am avut patru neveste. A doua a știut de prima, a treia de primele două, iar a patra a știut de toate trei”, mărturisea într-un interviu muzicianul. Chiar dacă în viața personală nu a avut stabilitate, ca artist se poate considera împlinit. Este și compozitor, și pianist, și interpret vocal, și realizator de programe TV. Într-un cuvânt — un artist desăvârșit

Dintre cele 200 de primii primite de-a lungul timpului, cele mai recente sunt: Premiul Compozitorilor și Muzicologilor din România pentru anul 2008, Premiul „Compozitorul anului 2012”, acordat de Revista „Actualitatea Muzicală” a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și alături de actrița Alexandra Velniciuc, Premiul APTR 2013 pentru susținerea și promovarea interpretărilor live la Televiziunea Română.

Gânduri ale compozitorului
„Când ascult o piesă, nu tind să critic, sunt ca orice ascultător. Acum, o parte a publicului selectează din zona cartierelor — Paraziții, BUG Mafia”.

La noi, talentul se manifestă ciclic. În anii ’33-’34 a fost o perioadă în care câțiva compozitori de marcă au beneficiat de un public bine crescut. Am fost pe locuri înalte. Era atât de nobilă poziția. Anii ’50-’60 au venit cu ‘Lalele, lalele!’, ‘O chitară cânta’. Au urmat Florin Bogardo, Marius Țeicu… Iar Mamaia a fost o trambulină pentru soliști”.

„‘Salcia’ nu este cea mai bună piesă a mea. Am piese pe care le consider mai elaborate, mai reușite, mai întregi. La ‘Salcia’ a fost impactul foarte mare. Este foarte greu de cântat, dar asta nu înseamnă că este foarte elaborată. Cred că mai bună este melodia pe care o cântă Corina: ‘Inima ta’. Este mai elaborată, este de inspirație folclorică”.

„Toate melodiile pe care le-am scris sunt înregistrate la Radio și asta e o performanță destul de rară. Mai erau vreo doi, trei în situația mea, dar erau membri de partid. Eu îi tachinam, dar și ei pe mine. Cel mai bun prieten al meu din lumea muzicală a fost Veselovski, care îmi spunea: ‘Băi, eu nu mor până nu te fac membru de partid!’. ‘Nicio șansă, nea Vasile!’, îi ziceam. Și n-am intrat în partid, n-am vrut să intru”.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.