Iliescu: Năravurile indivizilor provoacă tensiuni interinstituţionale
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, marţi, referitor la refuzul preşedintelui de a-l mandata pe premier să reprezinte România la Consiliul European, că există o stare de tensiune interinstituţională provocată de năravurile indivizilor.
„Astea sunt chestiuni de ordin personal. Altminteri trebuie judecate lucrurile la nivelul instituţiilor şi al reprezentării statului. De regulă, la Consiliile astea se adună prim-miniştrii. E adevărat, pe vremea noastră noi mergeam împreună, cu Năstase, de exemplu, ne completam. Era un prilej ca să ne întâlnim cu toţi şefii de Guverne din UE. Era şi perioada când încă nu se finalizase integrarea noastră în UE, deci eram interesaţi, conlucram. (…) Din păcate, acum este o stare de tensiune interinstituţională provocată de năravuri ale indivizilor. Asta nu face bine pentru ţară. (…) oţi aceşti oameni care sunt aleşi în instituţii ale statului trebuie să se aşeze la o masă şi să judece cum anume să răspundă mai bine mandatului încredinţat şi trebuie să conlucreze, vor nu vor, indiferent dacă pe plan personal se înţeleg mai mult sau mai puţin bine. Dar interinstituţional ar trebuie să funcţioneze aceste relaţii. Asta e răspunderea tuturor”, a spus Iliescu.
Iliescu, referindu-se la Roşia Montană: Şi când vin cu drum de fier / Toate păsările pier
Preşedintele de onoare al PSD a nuanţat ideea că Guvernul şi Parlamentul trebuie să-şi asume un punct de vedere referitor la explotarea de la Roşia Montană.
„Industria când a apărut a produs emoţie. Până şi Eminescu spunea: «Şi când vin cu drum de fier/ Toate păsările pier». Asta era reacţia primitivă a omului care trăia în linişte şi îl deranja fumul de la locomotive. Industria modernă înseamnă multe, inclusiv suportarea unor consecinţe negative ale proceselor tehnologice, dar care pot fi stăpânite şi s-a avansat continuu din acest punct de vedere. Deci raţiunea contează. (…) Altminteri trebuie finalizată aceasă cercetare. E o chestie în dispută. M-am uitat şi eu în literatura în temă. Nicăieri nu există la ora actuală extracţia aurului fără să se apeleze la cianuri. Deci e o tehnologie răspândită în toată lumea. Vrem să mai exploatăm aur? Dacă vrem, tehnologiile astea sunt. Să lăsăm specialiştii să judece aceste lucruri cu minte limpede, cu ştiinţă de carte şi luate măsurile adecvate de protecţie a mediului şi a cetăţenilor. (…) Neasumarea răspunderilor e un lucru nu numai de lipsă de curaj, dar şi de responsabilitate. Deci trebuie şi Parlamentul şi Guvernul să asume un punct de vedere – cum anume asigurăm şi interesul folosirii resurselor şi protecţia mediului şi a oamenilor. Şi există soluţii tehnologice şi practici inteligente”, a spus Iliescu marţi.