Implementarea măsurilor de trecere la economia verde, misiune dificilă
Țările Uniunii Europene se luptă să-și pună de acord poziția de negociere pentru conferința privind punerea în aplicare a Acordului de la Paris, pentru că apar tot felul de crize pe direcția angajamentelor de reducere a emisiilor, anunță Reuters.
Deja au început disensiunile – intervalul de timp în care ar trebuie să se implementeze obiectivele climatic: să fie cinci sau zece ani? Majoritatea țărilor UE, inclusiv Danemarca, Olanda, Spania, Luxemburg și Franța, susțin un termen de cinci ani pentru aceste promisiuni, potrivit oficialilor UE.
Ciclul mai scurt ar pune mai multă presiune pe țări pentru a stabili obiective ambițioase. În același tmp, aceste capital își fac griji că un termen de 10 ani ar putea permite țărilor cu obiective climatice mai slabe să rămână sub radar timp de un întreg deceniu.
În paralel, alte state UE, inclusiv Polonia, Bulgaria sau România, vor să ofere țărilor posibilitatea de a alege. În ansamblu, diplomații europeni sunt îngrijorați că, odată în plus, blocul comunitar nu va reuși să prezinte un front unit.
Dar nici la nivel internațional lucrurile nu stau altfel – Statele Unite, țările africane și micile țări insulare susțin angajamentele climatice de cinci ani, în timp ce China și India sunt împotriva unui singur interval de timp, se arată în document.
Și totuși, stabilirea unui angajament pentru îndeplinrea obiectivelor Acordului de la Paris la fiecare cinci ani nu ar schimba neapărat reperele obligatorii din punct de vedere juridic ale UE, de reducere a emisiilor până în 2030 și 2050.
Practic, Bruxellesul va stabili un obiectiv de reducere a emisiilor și în 2040, deocamdată vorbindu-se despre „estimări”.