Implicare prezidențială pentru stoparea exodului creierelor din Kazahstan

Președintele Kazahstanului a observat că există riscul ca țara să rămână fără tinerii educați, așa că a trecut la acțiune – în capitala statului are loc în această perioadă o nouă sesiune de împrospătare a personalului public, în cadrul unui program prezidențial dedicat special opririi exodului creierelor.

În ciuda pandemiei, fostul stat sovietic a decis să pună capăt unui exod care se ridică până în prezent la peste 360.000 de persoane cu educație superioară, în ultimii zece ani.

După ce i–a ascultat pe tinerii plecați, care acuză ca motive ale plecării din țară birocrația, corupția și lipsa măsurilor de tragere la răspundere a politicienilor care comit infracțiuni, plus lipsa de oportunități pe piața muncii, președintele Kazahstanului s-a implicat personal într-un proiect care atrage tinerii cu studii superioare spre administrația publică.

Programul a continuat și în pandemie, tinerilor atrași în special din privat oferindu-li-se poziții de top, unele chiar de conducere. Media de vârstă este 31 de ani, iar ordinul prezidențial funcționează – potrivit Comitetului economic eurasiatic, scăderea plecărilor tinerilor este de aproape 50 de procente.

La începutul acestui an a început o altă sesiune de recrutare de tineri profesioniști în administrația publică din Kazahstan, iar programul include o creștere constantă a pregătirii acestor tineri, cu internshipuri în organizații internaționale și apoi întoarcerea în serviciul statului kazah.

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.