Cancelarul Germaniei susține în continuare acordul UE-China

Cancelarul Angela Merkel şi-a exprimat susţinerea pentru acordul asupra investiţiilor încheiat la sfârşitul lui 2020 între Uniunea Europeană şi China, în pofida puternicelor tensiuni actuale ce complică ratificarea lui de către cei 27 de membri ai UE, informează AFP.

În pofida tuturor dificultăţilor care fără îndoială vor apărea în ceea ce priveşte ratificarea acestui acord, este vorba de o iniţiativă foarte importantă, ce deschide o mai mare reciprocitate în accesul la pieţele noastre”, a estimat cancelarul federal, în timpul unui colocviu de partid.

Germania, ale cărei sectoare industriale doresc să pătrundă pe piaţa chineză, este unul dintre cei mai fervenţi promotori ai acestui text.

Însă între timp, UE a impus sancţiuni împotriva Chinei, acuzată de încălcarea drepturilor omului în regiunea Xinjiang. Beijingul a replicat impunând sancţiuni împotriva mai multor parlamentari europeni, universitari şi a unui centru de reflecţie german, MERICS.

Vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis chiar a afirmat, cu o zi înainte de declarația cancelarului german, că eforturile ce vizează ratificarea acestui acord de către Parlamentul European şi cele 27 de state membre ale UE se află în prezent „într-un punct mort”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.