Impozitarea veniturilor globale, OBLIGATORIE când se discută despre finanţele unei ţări

Impozitarea veniturilor globale în mod progresiv nu poate fi omisă atunci când se discută despre finanţele unei ţări, a declarat, marţi, Florin Georgescu, la conferinţa „Meeting the Challenges of Volatility”, acesta precizând că nu vorbeşte în calitate de prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României, ci de profesor de economie.

„Cu toţii ştiţi, mediul privat de acolo, că există instrument, dar vă feriţi dintr-o autocenzură ideologică, aşa e părerea mea, vă rog să mă scuzaţi dacă greşesc, să pronunţaţi termenul: impozitarea veniturilor globale în mod progresiv. Acesta este stabilizator automat, e redistribuţie, e creştere incluzivă, toate ţările dezvoltate la care facem referire în grafice au aşa ceva. Nu trebuie să avem nişte cote foarte descurajante, pot să fie şi foarte slab-progresiv, moderat, ultra-moderat. Dar trebuie, după părerea mea, să avem după 30 de ani o situaţie de tranziţie, de transformări profunde economico-sociale, o situaţie clară a modului de distribuţie a veniturilor şi a averii în societate, să aşezăm impozite pe proprietate, care, iată, sunt benefice din punct de vedere al ciclului economic, pe de o parte, impozite pe venit, de asemenea, fără să fie descurajată munca. Dar nu puteţi să omiteţi, vorbind despre finanţele publice ale unei ţări, acest instrument modern, care este introdus la anii 1900 în toate ţările dezvoltate şi l-au ţinut până acum, faţă de noi, care l-am introdus în 2000 şi am renunţat în 2005”, a afirmat Florin Georgescu.

Potrivit acestuia, atunci când se discută despre politicile pro-ciclice sunt văzute numai creşterea salariului minim şi reducerea TVA, însă politici pro-ciclice sunt şi reducerea CAS pentru angajator sau reducerea impozitului pe dividende.

„Impozitarea globală a veniturilor, cred că e clar pentru toată lumea, în orice ţară civilizată există. Dar, atenţie! ‘Globală’ înseamnă toate formele de venit, pentru că s-ar putea ca politicienii noştri să înţeleagă global că impozităm progresiv salariile, ceea ce nu cred că ar fi bine deloc, în timp ce alte forme de venit, dividende, PFA-uri, mici întreprinderi, drepturi de autor, chirii, tot felul de lucruri de felul acesta să rămână în afara impozitării. Ceea ce ar fi complet greşit. Deci, să fim serioşi! Ştiu, distribuţia veniturilor în România este inegală. Coeficientul gini arată o inegalitate mare a veniturilor, dar, dacă ne uităm în detaliu, o să vedem că inegalitatea nu vine numai din salarii, ci vine din alte forme de venit. Marile averi în România nu s-au făcut din salarii”, a susţinut, la rândul său, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

Sursa: AGERPRES

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.