VIDEOREPORTAJ: Autostrada electrică din Suedia
Aproape de orășelul suedez Sandviken, la circa 190 km nord de Stockholm, o bucată din autostrada E16 a fost electrificată – cu stâlpi pe laterale, așa cum vedem pe căile ferate, și cabluri electrice care se întind deasupra primei benzi. Pe acest tronson circulă camioane hibride care se alimentează cu energie electrică, printr-un pantograf montat deasupra cabinei, similar cu ce vedem la tramvaie. E un proiect pilot, cofinanțat de Uniunea Europeană, care începe să fie testat și în Germania, iar în următorul deceniu există mari șanse să vedem din ce în ce mai multe drumuri europene modificate astfel.
Proiectul a fost lansat din 2016 și va continua în următorii ani cu electrificarea altor 40 de km, între zonele industriale și portul suedez Gavle, astfel încât multe din firmele care transportă marfă să poată folosi din plin sistemul. Până atunci, suedezii au de identificat care este cel mai echitabil model de business, cine plătește ce și cum.
Costul realizării infrastructurii este de 2 milioane de euro pe kilometru pentru ambele sensuri de circulație, dar dezvoltatorii proiectului suștin că nu este necesar ca un drum să fie electrificat peste tot. Mai degrabă doar anumite porțiuni – unde traficul este mai intens, unde există informații că un camion consumă mai mult, în zonele de urcare ș.a., în timp ce pe alte porțiuni camioanele pot merge pe baterii sau fac trecerea instant pe biodiesel. În orice caz, camioanele pot merge constant cu 90 km/h, indiferent de modul de tracțiune sau dacă sunt sau nu conectate la catenară.
Pentru camioanele în sine, însă, costurile sunt mai mari decât în cazul celor tradiționale. În varianta hibridă, un camion poate costa cu 10.000 de euro mai mult, iar pantograful făcut de Siemens pentru acest proiect costă în prezent în jur de 40.000 de euro. „Aceste costuri vor scădea mult atunci când vom discuta de producție la scară mare”, susțin însă responsabilii de proiect din Suedia.
Articol intyegral pe site-ul HOTNEWS
Foto: Go4it