În Kazakhstan, lupta cu coronavirus continuă!
Zilele acestea, în plină pandemie planetară de coronavirus, o ştire venită din Asia Centrală, mai precis din capitala Kazakhstanului, Nur Sultan, a trezit interesul mass-mediei internaţionale, căci, în numai 13 zile a construit un spital modular pentru boli infecţioase.
A fost ridicat pe structură de blocuri modulare folosind tehnologia de construire a clădirilor prefabricate.
S-a construit o clinică cu 200 de paturi, echipată cu mijloace moderne de asigurare a siguranţei personalului medical pe de o parte, dar şi a pacienţilor pe de alta.
În acelaşi timp, acest spital este făcut să respecte toate normele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Cu o suprafaţă de 7 mii de metri pătraţi şi standarde la echipamente de ultimă generaţie, cu un cost care se ridică la suma de 5,5 miliarde de tenghe, bani care provin de la bugetul consolidat al statului, Kazakhstan alături de alte ţări intră în sfera preocupărilor pentru stoparea şi eliminarea pandemiei de coronavirus.
Noul aşezământ spitalicesc a avut onoarea de a fi vizitat de Preşedintele ţării, domnul Kassym Jomart Tokayev, care şi- a arătat atât preocuparea pentru combaterea acestui virus ucigaş COVID 19 cât şi implicarea sa directă dorind să vadă atât secţiile medicale cu toate echipamentele ultra moderne din dotare dar şi personalul de la faţa locului.
E de menţionat şi de evidenţiat faptul că, în Kazakhstan, a noua ţară ca mărime din lume, ca suprafaţă, şi o populaţie de 18 milioane de locuitori, nu are până în acest moment, de la declararea pandemiei mondiale, din luna februarie, decât numai 2500 de pacienţi infectaţi cu coronavirus dintre care 560 s-au vindecat deja şi doar un număr de 22 au murit, aceştia fiind, în general, persoane de vârsta a treia, deţinători a diverselor altor boli contagioase.
Asta în condiţiile în care, ţări precum Italia, Spania, Marea Britanie, SUA, au anunţat, până în acest moment, zeci de decese. Ţara se află în carantină în condiţiile stării de urgenţă cu respectarea întocmai a indicaţiilor OMS.
Felicitări şi maximă precauţie în continuare.
prof.univ.dr. Florentin Scalețchi