În numai o săptămână, 88 de persoane au fost muşcate de câini
Statistica privind persoanele din Bucureşti prezentate la Centrul Antirabic în perioada 15.07.2013 – 21.07.2013:
Copii între 0 – 18 ani: 17, dintre care 6 fete şi 11 băieţi;
Adulti între 18 – 65 ani: 61, dintre care 26 femei şi 35 bărbaţi;
Varstnici > 65 ani: 10, dintre care 5 femei şi 5 bărbaţi.
Total general: 88 persoane
În medie, pe zi, se prezintă la Institutul Naţional „Matei Balş” circa 20-25 persoane muşcate de câini cu stăpân sau de câini comunitari. În cazul câinilor care au stăpâni, de regulă, aceştia i-au vaccinat şi deţin un certificat medical că animalul este clinic sănătos. În acest caz, se administrează un vaccin antitetanos persoanelor muşcate care este gratuit. Tratamentul cu vaccinul antirabic se aplică numai în cazul unei muşcături provocată de câini comunitari sau când victima nu este sigură de vaccinarea patrupedului respectiv. Statul decontează pentru un astfel de vaccin 120 de lei. Rezultă de aici că s-ar putea renunţa la aceste cheltuieli (dacă luăm în calcul şi personalul, şi spaţiul special amenajat din incinta spitalului cu toate utilităţile necesare) nemaiîntâlnind câini comunitari pe toate străzile din capitală. Pe de altă parte, legea prevede ca patrupedele să poarte lesă indiferent de rasă sau mărime, iar în cazul câinilor periculoşi să poarte obligatoriu botniţă.
Statistica Centrului Antirabic de la Institutul Naţional „Matei Balş” este actualizată permanent şi este transmisă zilnic Primăriei Municipiului Bucureşti.
Pe de altă parte, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a stabilit că este obligatorie declararea şi înregistrarea câinilor cu şi fără stăpân, iar cei care nu respectă legea riscă să fie sancţionaţi.
Membrii Consiliului General al Municipiului Bucureşti au decis ca persoanele fizice şi juridice, instituţiile şi ONG-urile care deţin câini în vârstă de peste patru luni, în municipiul Bucureşti, sunt obligate să îi înregistreze la ASPA, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a hotărârii.
”Scopul nostru este să avem o evidenţa clară a câinilor, fără nicio excepţie. În urma înregistrării, proprietarii vor avea pentru fiecare câine un card cu serie unică, dar care nu înlocuieşte paşaportul. Tot ce trebuie să plătească este doar costul microcipului, care se ridică la aproximativ şase euro”, a declarat coordonatorul de proiect ASPA, Răzvan Băncescu.
Cei care nu vor respecta legea riscă o contravenţie de 3.000 de lei.
Aceeaşi hotărâre, aprobată vineri în cadrul CGMB, prevede că atât persoanele fizice cât şi cei care deţin câini în vârstă de peste şase luni, sunt obligate să îi sterilizeze, în termen de 12 luni. Nesterilizarea patrupedelor, nu aduce de la sine o sancţiune, ci o taxă de 150 de lei pe an, care va putea fi adăugată la impozit.
Fac excepţie câinii utilitari, de vânătoare, cu drept de montă înregistrați de Asociaţia Chinologică Metropolitană București, câinii de serviciu ai MApN şi MAI, precum şi cei a căror stare de sănătate nu permite sterilizarea.
În ceea ce priveşte câinii fără stăpân, identificarea prin microcipare şi sterilizarea se va face de către ASPA. În acest sens, CGMB a adoptat un proiect care permite ca Primăria Municipiului București să încheie contracte de colaborare cu firme private pentru ridicarea câinilor de pe stradă.
Sterilizarea patrupedelor va putea fi facută gratuit, în cabinetele veterinare care au contract cu ASPA.
”Este al cincilea an, când mă confrunt cu aceasta chestiune. Aş vrea să întelegeţi că pe străzile din București, nici Băsescu, nici Oprescu, nu aduc câini, ci sunt aici din vremea fanarioţilor. Trebuie să recunoaştem că 95% dintre oameni nu vor să vadă câini pe stradă, le este frică să alerge, sau să meargă în parcuri din cauza haitelor”, a conchis edilul-șef al Capitalei, Sorin Oprescu.
Până în ianuarie 2014, Primăria vrea să inventarieze toți câinii din Capitală. Măsurile aprobate de Consiliul General al Primăriei au intrat deja în vigoare. Fiecare stăpân e obligat să-și declare companionul în următoarele șase luni. De anul viitor, va începe să plouă cu amenzi pentru cei care nu și-au înregistrat animalele de companie. Odată înregistrați în baza de date, proprietarii vor primi un card cu serie unică, pe care vor fi trecute datele de identificare ale animalului.