„În spatele uşilor închise” şi ”Întâlnirea de Duminică”, la Muzeul Antipa

 
Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” continuă seria întâlnirilor cu specialiştii Muzeului, grupate în cunoscutul ciclu de conferințe „La Antipa, în spatele uşilor închise”.
Sâmbătă, 30 Martie 2013, începând cu orele 11.00, de la dr. Melanya Stan veţi afla detalii despre modul în care statul român protejează Coleopterele prin intermediul Reţelei Naţionale de Situri NATURA 2000, dar şi despre implicarea Muzeului în acest proiect naţional. Coleopterele sunt insectele care au ca particularitate aripile anterioare uniform şi, în totalitate, chitinizate, tip de aripă cunoscută în entomologie sub numele de “elitră”. Cu alte cuvinte, acest ordin de insecte include toate speciile cunoscute, popular, sub numele generic de gândaci, exclusiv gândacii de bucătărie care aparţin unui alt grup.
Una dintre condiţiile de integrare a României în Uniunea Europeană a fost constituirea Reţelei Naţionale de Situri NATURA 2000 (reţea de arii protejate constituită cu scopul de a asigura conservarea habitatelor naturale si supravieţuirea speciilor ameninţate cu dispariţia şi a celor rare de pe teritoriul României).
Diversitatea reliefului, bogăţia floristică şi faunistică au făcut ca România să fie singurul stat membru al UE care include cinci regiuni biogeografice dintre cele zece existente în Europa: alpină (20.55%), continentală (55.29%), panonică (5.77%), pontică (3.13%) si stepică (15.26%).
În desemnarea siturilor de importanţă comunitară (SCI-uri) un rol important l-au avut şi cele 122 specii de animale Natura 2000, Muzeul „Grigore Antipa” fiind implicat în elaborarea documentaţiei tehnico-ştiinţifice a acestor specii.
Care sunt speciile de Coleoptere Natura 2000 în România, ce ştim despre biologia lor, care sunt cerinţele de habitat, care sunt activităţile umane cu impact asupra lor, cum putem să le asigurăm o bună protecţie, puteţi descoperi numai participând la conferinţă.
 Delfinii, jucăuşii mărilor
             Duminică, 31 Martie, începând cu orele 11.00, așteptăm toți curioşii – copii şi părinţi, elevi şi profesori – la cea de-a patra conferinţă din cadrul programului anual, interactiv şi interdisciplinar, ”Întâlnirea de Duminică”. Săptămâna aceasta, Diana Alexandra Ion, specialist al Muzeului, vă invită să descoperiţi câteva dintre cele mai interesante particularităţi ale delfinilor. Ştiaţi că delfinii au evoluat din mamifere terestre? Ştiaţi că nu toate speciile de delfini trăiesc în apă sărată? Despre toate acestea, dar şi despre multe altele, vom discuta la „Întâlnirea de Duminică”.
Vom afla cine face parte din familia delfinilor, cu cine sunt înrudiți și unde trăiesc. Vom discuta și despre ecolocaţie, dar şi despre inteligenţa acestor animale, atât de iubite de către om. Vom încerca să stabilim ce şanse au aceste animale în viitor şi ce eforturi depun oamenii de ştiinţă ca să reabiliteze speciile pe cale de dispariţie.
Pentru copiii participanţi, organizatorii au pregătit surprize şi o serie de reviste ştiinţifice care vor fi acordate ca premii. Conferinţa se va încheia, aşa cum ne-am obişnuit deja, cu „tema pentru acasă”; toate lucrările copiilor vor fi expuse la finele ciclului de conferinţe (2013) în expoziţia temporară „GALA ÎNTÂLNIRILOR DE DUMINICĂ”.
Înscrierea participanţilor se poate face în limita a 50 de locuri la telefon: 021.312.88.26, int. 316 sau pe e-mail: florentinap@antipa.ro
Participarea la eveniment se face pe baza biletului de vizitare a Muzeului: elevi şi studenţi – 5 lei, pensionari – 10 lei, adulţi – 20 de lei.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.