Înălțimea președintelui SUA, asociată cu… măreția sa

Percepția americanilor despre președintele lor are ca o componentă centrală… înălțimea alesului. Practic, există aproape o regulă ca un candidat la Președinția SUA să nu fie mai scund decât oponentul său, existând ideea că șeful statului american trebuie să-și domine omologii la nivel internațional din start, fiind mai înalt.

Poate de aceea nu veți vedea niciodată un președinte SUA de înălțimea lui Nicolas Sarkozy. Când s-a întâlnit cu Donald Trump, Emmanuel Macron era cu 15 centimetri mai scund. Cine câștigă alegerile și cât contează criteriile subiective?

Există o tendință pentru câștigătorii alegerilor prezidențiale de peste Ocean să fie mai înalți decât adversarii lor, iar acest avantaj s-a dovedit pentru experții care au analizat aspectul din ce în ce mai pronunțat în timp.

Între 1916 și 2018, așadar în peste un secol, câștigătorii s-au dovedit în medie cu aproape patru centimetri mai înalți decât adversarii lor. Mai uimitor din perspectiva specialiștilor este și faptul că președintele american mediu a fost de-a lungul timpului cu 11,23 centimetri mai înalt decât bărbatul american mediu.

În ceea ce privește greutatea, rezultatele arată că s-aoptat de regulă pentru președinți americani ceva mai supraponderali, inclusiv Clinton sau Trump.

Ceea ce s-a dovedit cel mai neașteptat aspect al cercetării este este modul în care aceste opțiuni sunt correlate cu măreția prezidențială.

Potrivit rezultatelor unei cercetări realizate de specialiștii în științe politice Brandon Rottinghaus și Justin Vaughn, ratingurile măreției sunt un segment aparte față de ideologia politică, existând o relație puternică între înălțimea alesului și ideea de măreție prezidențială.

Nu este surprinzător, în aceste condiții, că președinții cei mai înalți – Washington, Jefferson, Jackson, Lincoln și Franklin Roosevelt, Lyndon Johnson – au și scoruri de măreție foarte mari.

Iată și exemplul Trump: majoritatea istoricilor și a opiniei publice nu au acordat fostului președinte note deosebit de mari la capitolul conducerea țării nici după 15 luni de mandat.

Paradoxal, însă, scorul său de măreție 33,53 s-a dovedit, grație înălțimii de 1,90 metri, unul dintre cele mai mari comparative cu toți predecesorii săi – de altfel, la percepția de măreție, Trump a fost întrecut doar de o mână de iluștri înaintași – George Washington, Thomas Jefferson, Lyndon Johnson și Abraham Lincoln.

Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.