Încă o ”reușită” a Justiției române: Dosarul lui Omar Hayssam a fost închis

Dosarul privatizării Intreprinderii de Piese Radio Baneasa (IPRS), în care protagonist este Omar Hayssam, celebrul răpitor al jurnaliștilor români din Irak a fost închis pentru că faptele s-au prescris,

Potrivit Realitatea TV, vinovat pentru prescrierea dosarului privatizării IPRS Băneasa ar fi tot procurorul Moraru Iorga Mihaiela, cea care a instrumentat și dosarul Microsoft.

Pe de altă parte, procurorul  a precizat luni, pentru AGERPRES, că faptele din dosarul în care se investiga privatizarea Întreprinderii de Piese Radio şi Semiconductori (IPRS) Băneasa nu sunt prescrise, soluţia de clasare în acest caz fiind dată în urma unei decizii a Curţii Constituţionale şi din lipsă de probe.

„Nu este vorba despre un dosar clasat pe prescripţie. Este un dosar în care personal am dispus clasarea, într-adevăr, la sfârşitul lunii iunie 2017 sau începutul lui iulie 2017 în primele zile, dar a fost o soluţie pe fondul cauzei, pentru că infracţiunea de abuz în serviciu este săvârşită în perioada 2003 – 2004, are începere de urmărire penală in personam şi prescripţia este întrerupă, iar prescripţia specială, pe legea veche, ar fi 15 ani, deci s-ar prescrie undeva în 2019. Faptele nu erau şi nu sunt prescrise nici în prezent, faptele care sunt circumscrise infracţiunii de abuz în serviciu. A fost dată o soluţie de clasare pe abuz în servicu raportat la decizia Curţii Constituţionale, care impunea să ai o încălcare de legislaţie primară, ori în speţă erau încălcări dintr-o hotărâre de guvern. Curtea de Conturi venea cu precizări suplimentare prin actul de control pe care l-a făcut şi spunea că a fost un vid de reglementare, că efectiv comisia respectivă nu avea norme pe care să le respecte. Au mai fost nişte soluţii de clasare pe infracţiunea de spălare a banilor şi pe infracţiunea de constituire de grup unde nu existau probe”, a declarat, pentru AGERPRES, procurorul Mihaiela Iorga Moraru, după ce în presă au apărut informaţii că dosarul în care se investiga privatizarea IPRS Băneasa, cauză în care era cercetat sirianul Omar Hayssam, a fost clasat după ce ar fi trecut termenul de prescripţie a faptelor.

Întrebată de ce informaţia despre clasarea dosarului a apărut după mai bine de jumătate de an, Mihaiela Iorga a răspuns: „E o campanie concertată împotriva mea. A fost o campanie care s-a purtat încă din iulie anul trecut. Probabil că ceea ce se doreşte acum, prin aruncarea pe piaţă a acestor informaţii, care sunt fie nereale, fie trunchiate, este discreditarea mea şi crearea unei presiuni suplimentare pe Inspecţia Judiciară prin punctul de vedere al opiniei publice şi al mass-media”.

DNA a efectuat cercetări în legătură cu depunerea mai multor înscrisuri false referitoare la experienţa şi capacitatea financiară a unei firme reprezentate de Omar Hayssam pentru participarea la privatizarea IPRS Băneasa. Omar Hayssam a fost condamnat de instanţele din România în mai multe dosare: 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor români în Irak, 16 ani de închisoare în dosarul „Volvo Truck”, trei ani de închisoare în dosarul „Foresta Nehoiu”, doi ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei.

Totodată, Hayssam a fost condamnat în 2015 de Tribunalul Bucureşti la 23 de ani şi patru luni închisoare în dosarul „Manhattan”, în care a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru săvârşirea unor infracţiuni economice. În acelaşi dosar, fratele său, Mohamad Omar, a fost condamnat la 16 ani de închisoare. De asemenea, cei doi fraţi au fost obligaţi să plătească în solidar suma de 7,8 milioane lei. Această decizie nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

În 2006 a fugit din România, fiind adus înapoi în ţară în anul 2013, pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea.

În anii 1960 Uzina Electronica din Bucureşti și a deschis o sucursală în pădurea Băneasa. Noua filială folosea tehnologie de mare precizie pentru a produce piese de radio și semiconductoare. La doi ani de la înființare, în 1963, sucursala devine independentă și primește numele de Intreprinderea de Piese Radio și Semiconductori Băneasa – IPRS.

În 1991, prin hotărâre de Guvern, fabrica a devenit societate pe acțiuni, SC Băneasa SA. Mai avea 5.000 de angajaţi. Ultima modernizare a fost în 1992, când una dintre cele nouă secții de producție a fost reechipată. La zece ani distanță, în 2002, IPRS avea datorii de peste patru milioane de euro.

În 2002, acționarul majoritar, Autoritatea pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului a decis privatizarea. În doar un an, fabrica își triplase datoriile.

În ianuarie 2003, APAPS avea primele negocieri cu singura firmă interesată, ELMEFA, din Olanda, care, în final, va fi respinsă.

În septembrie 2003, IPRS a fost vândută firmei Ogharit, controlată de omul de afaceri sirian Omar Hayssam, iar ceilalți investitori au fost respinși.

La două luni după ce reprezentanţii statului român îi vânduseră fabrica lui Omar Hayssam, cu preţul unei maşini de lux, investitorii olandezi au descoperit ca firma sirianului a câştigat fabrica cu ajutorul unor acte false. Au depus plângere la Parchetul Naţional Anticorupţie.

În 2004, Ministerul Afacerilor de Externe informa anchetatorii că Ogharit Trading Co, firma lui Omar Hayssam, nu avea dreptul să participe la licitaţie: nu avea obiectul de activitate potrivit şi nici experienţa necesară.

Sursa: Amos NEWS; AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.