Începe Gala Fundaţiei Universitare "Carol I"

Astăzi, de la ora 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti, va avea loc prima Gală a Fundaţiei Universitare „Carol I”, reînfiinţată după mai bine de şase decenii de inexistenţă.

„Acesta este primul eveniment de la reinfiintarea Fundatiei deoarece ne-am dorit sa iesim in spatiul public doar in momentul cand chiar putem arata ca am demarat mai multe proiecte valoroase si ca acestea se deruleaza cu succes,” a declarat conf. univ. dr. Mireille Rădoi, Director General al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”. „Ei bine, acest moment a sosit, iar la Gala sunt invitati membri ai mediului academic si universitar, presedinti de companii si personalitati culturale de renume care sunt gata sa susțină scopurile Fundatiei.”

Evenimentul va include un recital extraordinar al renumitei pianiste Ilinca Dumitrescu, alături de care va urca pe scenă invitatul special al acesteia, fagotistul Vasile Macovei. De asemenea, vor fi prezente pe scena Alexandra Otiman, Andreea Lupşor si Mădălina Popîrţaru, cele trei șefe de promoție din domeniile matematicii/informaticii, istoriei și respectiv comunicării/relațiilor publice care se bucură de burse de merit pentru aprofundarea studiilor, oferite de Fundație.

Fundaţia Universitară „Carol I” a fost oficial reînfiinţată la data de 4 aprilie 2012, la iniţiativa doamnei Mireille Rădoi, căreia i s-au alăturat alţi douăzeci de oameni hotărâţi să îşi asume o datorie de onoare, şi anume aceea de a recupera măcar o parte din prestigiul şi imensa valoare simbolică a generoasei instituţii iniţiale.

Scopul actualei organizaţii este de a continua obiectivele instituite de Fundaţiunea Universitară fondată de Carol I în 1891, sprijinind cultura naţională prin programe educaţionale de promovare a valorilor autentice. Principiile după care se ghidează Fundaţia au în vedere sprijinirea generaţiei viitoare de oameni de valoare; echidistanţa faţă de politic; cultivarea toleranţei şi a egalităţii în drepturi şi îndatoriri; respectarea drepturilor omului, a libertăţilor individuale şi a dreptului la proprietate; susţinerea dezvoltării durabile şi a respectului faţă de mediu.

Fundaţia a derulat până în prezent două importante proiecte:  a doua ediţie a celui mai mare festival cultural în aer liber, Strada de C’Arte (www.stradadecarte.ro), realizată în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, şi un program de burse destinate sprijinirii unor tineri masteranzi cu performanţe deosebite. De asemenea, Fundaţia sprijină proiectul cultural ,,Întâlniri – repere, modele, valori” ocazionat de sărbătorirea a 100 de ani de la semnarea Decretului de Înfiinţare a Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

Inaugurată oficial în 14 martie 1895 de către Regele Carol I, Fundaţiunea Universitară a reprezentat o mărturie a apartenenţei ţării noastre la spaţiul şi valorile culturii europene.

Fundaţiunea avea scopul de a  întări “frăţia printre tinerimea universitară” şi a hrăni “simţământul patriotic care înalţă sufletul ei”, iar vreme de 50 de ani a acordat ajutoare pentru tipărirea unor lucrări valoroase şi a tezelor de doctorat, premii de încurajare, burse pentru studenţi şi subvenţii.

Preocupat de viitorul tinerilor, Carol I a decis să înfiinţeze “un aşezământ spre binele tinerimii universitare de la toate facultăţile din ţară, al cărui scop va fi de a procura studenţilor un loc de întrunire înzestrat cu o bibliotecă totdeauna deschisă, unde vor putea satisface iubirea lor de studiu”. Sunt cuvinte din Scrisoarea pe care Carol a adresat-o la 3 mai 1891 sfetnicului său Lascăr Catargiu, scrisoare considerată un autentic Act de întemeiere.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.