Indicele preţurilor producţiei industriale

Evoluţia preţurilor producţiei industriale a fost influenţată de creşterea preţurilor pe piaţa internă. În ianuarie 2013, comparativ cu decembrie 2012, preţurile producţiei industriale din România au crescut cu 1,0%. Creşterea preţurilor producţiei industriale pe piaţa internă a fost cu 0,9 puncte procentuale mai mare decât cea estimată pentru total industrie. Pe piaţa externă, preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,7%.

În ianuarie 2013, comparativ cu ianuarie 2012, preţurile producţiei industriale au fost mai mari cu 5,7%, cu 1 punct procentual sub creşterea înregistrată pe piaţa internă şi cu 1,9 puncte procentuale peste evoluţia înregistrată pe piaţa externă.

Preţurile produselor energetice au fost determinante pentru evoluţia lunară a preţurilor producţiei industriale
În ianuarie 2013, comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale au crescut semnificativ la grupa produselor energetice (4,9%). Preţurile bunurilor de uz curent au crescut cu 0,4%. Pentru celelalte mari grupe industriale s-au înregistrat scăderi de preţuri; cele mai importante fiind cele ale preţurilor bunurilor de capital (-0.9%), urmate de cele ale bunurilor intermediare          (-0,6%).
Comparaţie anuală
Preţurile anuale ale bunurilor de uz curent şi cele ale produselor energetice: peste nivelul de 5,6%, estimat pentru total industrie
În ianuarie 2013, comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, preţurile producţiei industriale au crescut semnificativ la bunurile de uz curent şi la produsele energetice, cu 8,7% şi, respectiv, cu 7,8% .Celelalte mari grupe industriale au înregistrat creşteri de preţ sub nivelul mediu estimat pe total industrie. Astfel, preţurile bunurilor de folosinţă îndelungată au crescut cu 4,6%, în timp ce bunurile de capital şi cele intermediare au fost tranzacţionate la un preţ mai mare cu 3,2% şi, respectiv, cu 3,3%.
Sumar metodologic
Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) este bazat pe o anchetă lunară şi măsoară evoluţia preţurilor tranzacţionate de producătorii de produse industriale din România. IPPI reprezintă, alături de Indicele preţurilor de consum, Indicele produselor agricole şi Indicii preţurilor producţiei pentru servicii, un indicator cheie pentru măsurarea inflaţiei şi pentru determinarea deflatorului Produsului Intern Brut în România.
Începând cu ianuarie 2013, datele referitoare la IPPI vor fi publicate folosind anul de bază 2010. Actualizarea anului de bază a fost necesară pentru reflectarea modificărilor care au intervenit în economie, mai precis în structura producţiei industriale.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.