Infractorii economici fugari, greu de prins

Fostului manager celebru în industria auto, în prezent fugar, Carlos Goshn, i-a ordonat de către un tribunal olandez să returneze cinci milioane de euro din salarii către Nissan și Mitsubishi, după un proces pe care l-a deschis chiar el, informează Reuters.

Cazul, unul din seria luptelor în justiție în care este implicată una din cele bine cunoscute figuri din industrie, are ca subiect societatea mixtă Nissan- Mitsubishi BV înregistrată în Olanda, de unde Ghosn a fost îndepărtat din funcția de președinte în 2019.

Ghosn pretinde că societățile japoneze au încălcat legile muncii din Olanda când l-au demis și cere compensații de 15 milioane de euro pentru salariile neîncasate și penalizări.

Dar tribunalul districtual din Amsterdam a luat partea companiilor auto și a decis că Ghosn nu a avut un contract valid de muncă, deoarece lipseau acordurile necesare de la consiliile de administrație de la Nissan și Mitsubishi. În consecință, lui Ghosn este bun de plată.

Tribunalul a constatat că Ghosn și-a stabilit fără drept propriul salariu și prima de instalare de la NMBV și că membrul consiliului care i-a semnat contractul de angajare nu era împuternicit s-o facă.

Ghosn, care a negat repetat ilegalitățile, a fost președinte și la Nissan, și la Mitsubishi, precum și șef executiv la Renault până când a fost arestat în Japonia, în 2018, fiind acuzat că nu și-a declarat valoarea reală a salariului și că a folosit fonduri ale companiei în scopuri personale.

Dovedind că totul este posibil, Goshn a fugit în Liban, ascuns într-un bagaj, cu un avion particular care a decolat de la aeroportul Kansai, și a rămas de atunci în acea țară.

Magnați indieni de neextrădat

Ministerul de Interne al Regatului Unit a autorizat recent, după multe tergiversări, extrădarea omului de afaceri indian fugar Nirav Modi. Dat fiind faptul că în vremea din urmă India este considerată o democrație, argumentele omului de afaceri, că nu ar beneficia de un process echitabil și alte invocări ale drepturilor omului nu au mai stat în picioare în fața instanțelor britanice. Dar lupta juridică tot a durat doi ani…

Publicația „The Print” a întocmit o listă a primilor cinci fugari indieni acuzați de fraude masive, din zecile pe care îi caută autoritățile de la New Delhi prin Caraibe, Dubai, Thailanda sau SUA.

Jatin Mehta (foto), care a creat primul business cu diamante din țară, a devalizat un grup de bănci indiene, a dispărut din țară și trăiește liniștit în St Kitts și Nevis, paradis fiscal unde legile nu-l pot ajunge

În pofida unor investigații extinse, în care la un moment dat a fost implicat și FBI și care a relevant, firește, amestecul a 15 funcționari publici, magnatul indian a deschis afaceri noi, în Muntenegru și Marea Britanie. Firește, în același domeniu în care s-a consacrat…

Dharmendra Singh Anand este acuzat de spălare de bani și trăiește netulburat în Thailanda. Ashish și Priti Jobanputra au fraudat 800 de milioane de euro, compania lor beneficiind de reduceri la două bănci – Banca de Stat a Indiei și Bank of Baroda.

Potrivit anchetatorilor, Ashish Jobanputra și soția sa au scos bani din țară sub pretextul unor exporturi care nu au avut loc niciodată.

Cuplul s-ar afla la Los Angeles. De asemenea, autoritățile indiene se străduiesc să-l extragă pe Hitesh Patel, care este și cetățean american, din Albania, unde s-a ascuns după o fraudă uriașă, de sute de milioane de euro.

China și „oficialii goi”

În 2014, peste 150 de fugari economici, dintre care mulți sunt oficiali corupți sau suspectați de infracțiuni în China, erau în libertate, anunța presa de stat chineză, citând un înalt oficial din Ministerul de securitate publică.

Statele Unite deveniseră, la acel moment, ceea ce directorul general al Biroului de Cooperare Internațională al Ministerului, Liao Jinrong, numea „destinație predilectă a celor care fug de justiția din China”.

Beijingul s-a confruntat zeci de ani cu problema așa-numiților „oficiali goi” – lucrători guvernamentali ale căror rude apropiate sunt în străinătate și care folosesc conexiunile familiale pentru a transfera ilegal bunuri din China sau pentru a evita investigațiile. Unele estimări ridică numărul de oficiali chinezi și membri ai familiilor lor care mută activele peste hotare la peste un milion de persoane.

Dar aducerea acestor fugari înapoi în China nu este ușoară. Nu există un tratat de extrădare între China și Statele Unite, iar guvernele străine și-au exprimat reticența de a preda suspecții chinezi, deoarece ar putea fi pedepsiți cu moartea în țara natală. Pe scurt, chiar regimul care îi urmărește nu-i poate „extrage” din cauză că este perceput ca unul care nu respect drepturile omului.

În ceea ce a fost numit „operațiunea vânătoarea de vulpi”, autoritățile chineze au pornit pe urmele acestor fugari, dar numai câțiva au fost prinși, notează „China Daily”.

În ultimii ani, autoritățile nu au menționat explicit că derulează astfel de operațiuni”, punctează Zhu Jiangnan, profesor de științe politice la Universitatea din Hong Kong.

Și nu întâmplător: Lai Changxing, cândva cel mai căutat fugitiv al Chinei, a scăpat în Canada cu familia sa în 1999 și a pretins statutul de refugiat, argumentându-și anchetarea pentru o operațiune uriașă de contraband, de miliarde de dolari, în orașul Xiamen, din sud-estul Chinei – ca fiind motivată politic.

Cazul său a declanșat tensiuni între Beijing și Ottawa, iar Canada l-a deportat, în final, pe Lai abia în 2011, iar el a fost închis pe viață în anul următor. Doar că, în numele aparențelor, agenția de știri a ststului chinez, Xinhua, anunța în 2014 că 320 de suspecți de corupție fuseseră aduși din străinătate în China.

Însă de la mijlocul anilor 1990, politicienii partidului și oamenii de afaceri care au dispărut din China au luat cu ei echivalentul a 125 de miliarde de dolari în doar un deceniu, arăta un raport din anul 2008 al Băncii Populare a Chinei.

Roxana Istudor

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.