Integrarea lui Schengen în România – Cristian GROSU

Nu știu dacă domnii Victor Ponta și Crin Antonescu realizează că se află în fața unui test mai riscant decât cel din vara trecută – în toată această zarvă internă produsă de declarația ministrului german.

Desigur, e mai simplu să spui: România nu e primită în Schengen din cauza problemelor politice din țările care ne resping. În orice caz, mai simplu decât să iei la puricat zonele în care România a înregistrat gravele prejudicii care astăzi ne blochează o integrare la care aveam tot dreptul.

Ce e cu adevarat grav în această poveste: blocarea accesului la Schengen este doar consecința unei stări de lucruri care se va deconta, din nefericire, și în alte domenii. ”Putem trăi și fără Schengen” – decreta, textual, ministrul nostru de Externe, sâmbăta trecută. Fără Schengen, da. Dar nu vom putea trăi fără lucrurile care ne vor fi refuzate din aceleași cauze care astăzi duc la blocarea în Schengen.

Dar mai întâi, despre motivele pentru care ”ei nu ne vor”. Ce-ar avea de câștigat, în definitiv, Germania și Olanda din faptul că țin la ușă România și Bulgaria? Iar dacă cele două țări cârcotașe ar zice OK, nu s-ar ridica împotriva noastră un alt stat?

Trei sunt marile motive care ne țin la poartă, iar ceea ce se întâmplă (aici și ”acolo”) ne strică, de fapt, orice bază de negociere.

Continuarea materialului pe cursdeguvernare.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.