INVESTIGAȚIE DECLIC: PĂDURI VIRGINE, DEFRIȘATE FĂRĂ AUTORIZAȚIE. REACȚIA ROMSILVA

Comunitatea Declic a lansat o nouă investigație, care demonstrează cum sunt distruse pădurile virgine din România. După cercetări în teren, discuții cu autoritățile și  analiză a datelor de pe site-ul inspectorulpădurii.ro, am finalizat ancheta privind pădurea de la Conțu, din Munții Lotrului, Sibiu.

Am descoperit foarte multe tăieri care brăzdează pădurea, iar o exploatare fără documente legale a distrus 3 hectare de pădure cvasivirgină din inima Sitului Natura 2000 Frumoasa. Investigația demonstrează cum acest caz nu este singular pădurii de la Conțu, ci recurent pentru toate pădurile virgine și cvasivirgine inventariate în 2004 prin programul PIN-MATRA.

Pe toată suprafața tăierii, solul este erodat, crengi și resturi sunt împrăștiate peste tot, trunchiuri sunt abandonate. La transportul lemnului, traversarea pârâului Conțu s-a realizat direct prin albie, fără instalarea de tuburi de beton sau podețe de lemn. Imaginile dezastrului pot fi accesate aici: http://paduri-virgine.declic.ro/

Această pădure este proprietate publică de stat și este administrată de Ocolul Silvic Avrig. În România, administrarea pădurilor se face în baza unui amenajament. Amenajamentul în vigoare a fost realizat în perioada 2012-2013.

Din cele 117 hectare de pădure virgină, doar 47 au fost cuprinse în amenajament ca păduri cvasivirgine. Restul de 70 de hectare au rămas la cheremul Ocolului Silvic Avrig. Pe hărțile satelitare de pe site-ul inspectorulpadurii.ro acestea apar zdrențuite de numeroase exploatări.

În investigația sa, echipa Declic a avut un instrument fără de care nu ar fi putut descoperi defrișările ilegale – site-ul  inspectorulpadurii.ro. La momentul publicării acestui material, însă, inspectorulpadurii.ro nu mai este însă actualizat de către Ministerul Apelor și Pădurilor, deci nu mai poate fi folosit.

Din site-ul inspectorulpadurii.ro am aflat de tăierea făcută de către firma SC Mario Forest SRL, în baza Actului de Punere în Valoare (APV) nr. 1040548 din 05.10.2016 și a Autorizației de Exploatare nr. 1147456, cu termenul 17.05.2017 – 31.10.2017 eliberate de Ocolul Silvic Avrig. La o verificare mai amănunțită am descoperit că firma a tăiat la ras 3 hectare de pădure fără autorizație de mediu sau aviz de la Garda Forestieră.

Când am încercat să aflăm mai multe,  ne-am lovit de opacitatea Romsilva. Astfel că am fost nevoiți să punem cap la cap informațiile de pe inspectorulpadurii.ro și din teren cu date obținute de la APM Sibiu, Administrația Sitului Natura 2000 Frumoasa și Garda Forestieră Brașov. Am descoperit, în urma cercetărilor și studierii site-ului Inspectorul Pădurii, că exploatarea de la Conțu s-a făcut fără avizul Administrației Sitului Natura 2000 Frumoasa, iar pădurea cvasivirgină a fost tăiată fără avizul Gărzii Forestiere Brașov”, a declarat Raluca Veștemeanu, campaigner Declic.

 

Mai mult, Garda Forestieră Brașov ne-a confirmat printr-un document oficial că nu a emis niciun aviz pentru exploatare în pădurile cvasivirgine din zona Conțu în anii 2016-2017. Pentru această perioadă, am reușit să identificăm 5 exploatări în acel trup de pădure (2 în 2016, 3 în 2017).

Firma exploatatoare, Mario Forest SRL, este unul dintre furnizorii Holzindustrie Schweighofer. Potrivit informațiilor noastre, Schweighofer, în ciuda angajamentelor asumate, a preluat lemnul de la această tăiere, dar și din alte exploatări care au avut loc în acest trup de pădure în anul 2017.

Deși a apărut foarte târziu, în 2016, site-ul inspectorulpadurii.ro ajuta la protejarea pădurilor virgine. Acesta conținea informații despre exploatările aflate în derulare și era menit să promoveze implicarea populației, dar și să alerteze autoritățile cu privire la eventuale ilegalități. După doar un an de existență, sub pretextul refacerii platformei, Ministerul a încetat actualizarea site-ului, făcându-l inutil.

 

”Site-ul includea hărțile originale, cu păduri virgine și cvasivirgine, inventariate în 2004. Sistemul era capabil să emită alarme dacă identifica exploatări suspecte de ilegalități în aceste păduri. Tratate cu seriozitate de autorități, acestea ar fi putut ajuta la ocrotirea pădurilor. Avem însă motive să credem că, de fapt, au fost tratate cu superficialitate și rea-voință”, a declarat Raluca Veștemeanu, campaigner Declic.

 

În cazul Conțu, în anul 2016 au fost emise 2 alarme forestiere de către inspectorul pădurii. Ambele atât pentru că exploatările se desfășurau în arii protejate, cât și pentru că vizau păduri inventariate în 2004 ca fiind cvasivirgine . Potrivit site-ului, acestea au fost rezolvate ca „alarme false”. Aceasta este însă în contradicție cu datele primite de la autorități, care arată că în ambele cazuri s-ar fi comis ilegalități.

Investigația completă poate fi citită aici: http://paduri-virgine.declic.ro/

PUNCT DE VEDERE AL ROMSILVA

În urma publicării ”investigației” Declic ”Cum rămânem fără păduri virgine. Un studiu de caz.”, preluată de mai multe publicații, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva face următoarele precizări:

”Lucrările efectuate în pădurea din u.a. 64C, U.P. III Conțu, administrată de Direcția Silvică Sibiu prin Ocolul Silvic Avrig sunt legale și respectă legislația și toate normele silvice în vigoare.

Cu ocazia reamenajării din anul 2012, pentru noul amenajament silvic al Ocolului Silvic Avrig, au fost inventariate toate pădurile cuprinse în Studiul PIN MATRA/2001/018 ”Pădurile virgine din România”, fiind identificate, în conformitate cu Ordinul de Ministru al Mediului și Pădurilor 3397/2012, o suprafață de 93,8 hectare păduri încadrate în categoria ”păduri cvasivirgine”, categoria funcțională 1.5.o, incluse în prezent în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine.

Pădurea din u.a. 64C nu îndeplinea criteriile de încadrare în această categorie, cel de naturalitate, în parcela respectivă fiind efectuate lucrări anterior apariției Ordinului de Ministru al Mediului și Pădurilor 3397/2012, respectiv lucrări de recoltare a produselor accidentale.

Prevederile amenajamentului silvic al Ocolului Silvic Avrig a fost supus procedurii de mediu, Direcția Silvică Sibiu solicitând, în iunie 2013, Consiliului Județean Alba, custodele siturilor comunitare ROSCI0085 și ROSPA0043 Frumoasa, avizarea prevederilor amenajamentului U.P. III Conțu, avizul favorabil al custodelui, nr. 22, fiind transmis Direcției Silvice Sibiu în 11 iunie 2014 de către Consiliul Județean Alba.

De asemenea, Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu a emis, în 22 iulie 2014, Decizia etapei de încadrare numărul 59, prin care se specifică că ”Amenajamentul Ocolului Silvic Avrig, U.P. II Porumbacu, U.P. III Conțu și U.P. IV Sebeș, nu are efect semnificativ asupra mediului, prin urmare nu este necesară efectuarea evaluării de mediu”.

Precizăm că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a identificat și introdus până în prezent în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine 17.172,76 hectare de pădure aflate în proprietatea statului, adică 84,2% din totalul pădurilor incluse în acest Catalog, dovada implăcării Regiei în protejarea pădurilor virgine din România. Acest proces este continuu, în fiecare an fiind analizate sute de mii de hectare de fond forestier aflat în proprietatea publică a statului.

Lucrările din u.a. 64C, U.P. III Conțu, Ocolul Silvic Avrig sunt legale, respectă prevederile amenajamentului silvic, prevederile Ordinului de Ministru al Mediului și Pădurilor 3397/2012  și sunt avizate de custodele sitului și de autoritățile de mediu.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva respinge acuzațiile de ”opacitate”, toate aceste informații publice putând fi puse la dispoziție ”investigatorilor” dacă le-ar fi solicitat, pentru a prezenta o ”investigație” echilibrată, realizată cu bună credință.

Este regretabil că membrii comunității Declic lansează acuzații publice false, în lipsa documentării, a cunoștințelor din domeniul silvic sau cu rea credință.

Ne exprimăm speranța că publicația dumneavoastră, pentru corecta informare a publicului, va prezenta punctul de vedere al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva referitor la acest subiect.

BIROUL DE PRESĂ AL REGIEI NAȚIONALE A PĂDURILOR – ROMSILVA”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.