Invitație la Domeniul Ion Ghica și la Palatul Micul Trianon, cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului
În fiecare an în septembrie, palate, conace private, grădini și mii de alte situri culturale își deschid porțile cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului. Un adevărat fenomen în plan european, evenimentul se bucură de vizita a peste 20 de milioane de turiști anual, invitați să descopere spații rar deschise, comori arhitecturale în apropierea orașelor. Aspecte rar văzute sau neașteptate ale patrimoniului european comun se dezvăluie cu prilejul acestor evenimente.
Această inițiativă este sprijinită de Comisia Europeană și de Consiliul Europei, cu scopul de a promova conștientizarea valorilor de patrimoniu la nivelul UE. Tema anului 2017 este „Heritage and Nature: A Landscape of Possibilities.”
În weekend-ul 16 – 17 septembrie, două astfel de spații, emblematice pentru istoria europeană a românilor, își vor deschide porțile: Domeniul Ion Ghica de la Ghergani șiDomeniul Cantacuzino de la Florești, Prahova, unde poate fi admirat Palatul Micul Trianon. Situate în apropiere de București și Ploiești, cele două domenii pot fi o destinație aparte pentru o plimbare în natură spre bucuria întregii familii.
Domeniul Ion Ghica de la Ghergani
(situat la 30 de minute de București, pe drumul spre Târgoviște, în orașul Răcari)
Sâmbătă, 16 septembrie, de la ora 12:00, Domeniul Ion Ghica de la Ghergani va găzdui un eveniment special cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului. Vor lua cuvântul:
Irina Bossy – Ghica, stră-strănepoata lui Ion Ghica și reprezentant al Ministerului Culturii din Franța,
Marian Zidaru, reputat artist plastic ale cărui surse de inspirație se regăsesc adesea în patrimoniul românesc, și
Ovidiu Serghe, arhitect, colaborator al biroului de arhitectură PRODID, specializat în restaurarea clădirilor de patrimoniu.
În cadrul evenimentului, în prezența soților Marian și Victoria Zidaru, va avea loc proiecția filmului Marian and Victoria Zidaru. Artists in light, regizat de Franz Galo (FR), film laureat cu numeroase premii, printre care câștigător al premiului Hollywood International Independent Documentary Awards 2016.
La final, vizitatorii vor fi invitați să ia parte la un tur ghidat coordonat de arhitectul Ovidiu Serghe, implicat în etapele restaurării conacului. De asemenea, va putea fi vizitată și expoziția care cuprinde informații despre istoria Domeniului și a familiei Ghica, precum și imagini din etapele restaurării.
Evenimentul este organizat de Asociația Domeniul Ghica Ghergani cu sprijinul Primăriei din Răcari.
Despre Domeniul Ion Ghica de la Ghergani
Recent introdus in circuitul turistic, Domeniul Ion Ghica este marcat de o istorie ce se întinde până în secolul XVI. Situat la jumătatea distanței dintre București și Târgoviște, Domeniul de la Ghergani este declarat Monument istoric de importanță națională. A fost reședința lui Ion Ghica, descendent al familiei care a dat Moldovei și Țării Românești o adevărată dinastie de domnitori.
Domeniul este strâns legat de personalitatea lui Ion Ghica, inițiator al Revoluției de la 1848, și înflăcărat promotor al Unirii Principatelor. Reședința de la Ghergani a fost unul dintre principalele locuri în care au fost făcute primele întruniri pentru planurile Unirii, împreună cu prietenii săi N. Bălcescu și Negruzzi.
Prim ministru al României în patru rânduri, autor al Scrisorilor către Vasile Alecsandri – una dintre cele mai cuprinzătoare opere memorialistice ale secolului 19 din literatura română, Ion Ghica a marcat istoria României moderne și se numără printre fondatorii ei cei mai de seamă.
Domeniul de la Ghergani cuprinde un parc natural desprins din vechii codrii ai Vlăsiei, cu o grădină romantică în mijlocul căreia se află conacul, inspirat de arhitectura franceză a epocii, în prezent într-un amplu proces de restaurare, și capela familiei Ion Ghica, bijuterie arhitectonică reprezentativă a stilului neoromânesc, în fața căreia se află mormintele familiei.
Mai multe despre Ion Ghica și Domeniul de la Ghergani, pe site-ul www.domeniul-ghica.ro
Domeniul de la Ghergani va avea porțile deschise sâmbătă și duminică în intervalul 10:00 – 18:00, iar în restul anului pot fi făcute vizite prin programare în prealabil. Despre cum se ajunge aici și mai multe detalii, pe site-ul http://www.domeniul-ghica.ro/