Ion Sandu: Din luna iulie cantităţile de precipitaţii vor fi mult sub normele climatologice

Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a spus că prognozele arată o primăvară ploiasă şi o vară secetoasă, ceea ce înseamnă că vom avea o producţie bună la grâu şi una mai săracă la porumb.

‘În ceea ce priveşte prognoza valabilă în următoarele şase luni, la capitolul anul agricol 2013, în acest an se observă că avem temperaturi mai mari decât perioada respectivă a anului precedent. Referitor la precipitaţii, în 2011-2012, cantităţile erau mult mai mici decât în acest an. Practic, în luna martie vor fi precipitaţii mai mari decât normele climatologice, iar rezerva de umiditate la data de 18 martie, în mare parte din ţară, arată că avem aprovizionare optimă comparativ cu anul trecut. (…) Ca estimări de precipitaţii, în aprilie acestea vor fi, dacă nu peste normele climatologice, cel puţin egale cu acestea. În mai, vor fi cantităţi mari de precipitaţii, iar în iunie acestea vor fi cel puţin egale cu normele climatologice. Deja din luna iulie cantităţile de precipitaţii vor fi mult sub normele climatologice. În august, prognoza arată mult mai rău şi îmi doresc să nu se realizeze pentru că dacă producţia de grâu va fi bună din punct de vedere al rezervei de umiditate, pentru porumb şi celelalte culturi vor fi probleme. Concluzia este că prognozele actuale şi rezerva de umiditate pentru lunile iulie şi august, trebuie să ne aşteptăm ca toată zona de sud-est a ţării să fie sub secetă. Ne dorim să nu se realizeze, dar după cum au evoluat lucrurile în ultimi ani se pare că vom avea o secetă la fel de puternică ca în anul anterior’, a declarat Ion Sandu.

Administraţia Naţională ‘Apele Române’ (ANAR) şi Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) organizează, vineri, la Bucureşti, forumul dedicat Zilei Mondiale a Apei şi Zilei Mondiale a Meteorologiei.

Citeste prognoza APRILIE-IUNIE 2013

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.