Ipocrizia Occidentului, redată de ultimul summit al grupului BRICS

Într-un articol publicat pe Bloomberg, editorialistul Wiliam Pesek vorbeşte despre cel de al 5 lea summit al ţărilor ce formează grupul BRICS, care a avut loc la Durban în Africa de Sud (în 26-27 februarie), precum şi reacţiile în urma acestuia.

Autorul arată că Vestul se întreabă indignat: Cine cred ele că sunt, aceste ţări BRICS – Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de sud?

Cam asta e atitudinea  din SUA, Europa de Vest şi Japonia, atunci când ţările BRICS propun crearea unei Bănci de Dezvoltare proprii, care să concureze cu FMI şi Banca Mondiala.  Această decizie reaminteşte despre cartea “ The Rise of the Rest” scrisă în 2001 de Alice Amsden în 2001, în care se arată că ţările în curs de dezvoltare se vor ridica la un moment dat pentru a-şi apăra propriile interese împotriva Occidentului dezvoltat şi puternic.

Ţările vestice pot fi frustrate de această evoluţie, de faptul că aceste ţări, considerate până acum la periferia lumii economice,  încep să se vadă acum ca fiind în centrul acţiunii, spune Wiliam Pesek. Iar aceste ţări, care au o creştere accelerată, încep să se gândească cum pot ele să însele să urgenteze schimbarea, “the shift”, spre o economie mondială dominată de ele, în dauna puterilor mondiale actuale.

Continuarea pe Financiarul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.