Irina Sârbu și Valentina Sandu – Dediu, un dialog despre jazz și bucurie de a fi
Irina Sârbu, cunoscuta actriță și interpretă de muzică jazz, este următorul invitat la Round Table București, seria de spectacole – conferință moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu.
Evenimentul va fi transmis exclusiv online, pe EnjoyTV.ro, joi, 23 februarie, începând cu ora 19:00. Irina Sârbu va concerta, cu acest prilej, alături de Ciprian Parghel, Tudor Parghel și Puiu Pascu.
Următorul eveniment va fi dedicat actorului Nicu Mihoc, invitat la ediția specială Round Table Târgu – Mureș. Printre invitații Sezonului 4 se mai numără personalități precum Luiza Zan, Dan Perjovschi și Tiberiu Soare.
Inițiat de UCIMR în toamna anului 2015, proiectul Round Table însumează până în prezent 27 de evenimente culturale. Începând cu acest sezon, Round Table se va desfășura în perioada 9 februarie – 30 martie, în fiecare joi, după un format itinerant cu ediții în București, Brașov, Sibiu și Târgu-Mureș, nelipsind intermediile artistice live. Cu acest prilej, organizatorii au completat numele proiectului, devenind Round Table România. Întreaga arhivă a evenimentelor este disponibilă pe canalul de YouTube al EnjoyTV România.
Despre Irina Sârbu
Irina Sârbu păstrează în suflet grădina bunicilor din Cluj, locul copilăriei. Iubește Bucureștiul dar mărturisește că este legată emoțional de Ardeal și mândră de „educația ardelenească”.
A descoperit jazzul datorită lui Andrei Tudor, fiul compozitorului Ionel Tudor, care i-a fost coleg de bancă la Liceul de Muzică „George Enescu”. Totul a început cu un walkman. Andrei era pasionat de jazz și asculta mereu în pauze acest gen. Când i-a dat Irinei căștile, aceasta s-a îndrăgostit de muzica jazz. Împreună au format un duo de jazz și au primit un premiu pentru debut.
După liceu, a ales să dea admiterea la U.N.A.T.C. A absolvit la clasa lui George Ivașcu, a urmat studiile de master sub îndrumarea lui Gelu Colceag. Este Doctor al U.N.A.T.C. și speră că într-o bună zi să țină cursuri de improvizație.
Irina Sârbu va povesti în ediția de joi despre întâlnirea emoționantă cu Anca Parghel. O consideră un model, iar de 14 ani cântă alături de fiii Ancăi Parghel – Ciprian și Tudor – și alături de Puiu Pascu. Îi consideră una dintre familiile ei. Spune că toate activitățile pe care le desfășoară pe plan artistic au la bază afinități sufletești foarte puternice. O altă „familie” este reprezentată de Marius Mihalache și bandul său, o alta de foști colegi de U.N.A.T.C. și muzicieni alături de care a dezvoltat proiectul „Clasic e fantastic”. Adoră să locuiască la casă. Îi plac casele vechi, cu povești, cu amintiri, cu nostalgii, cu parfum de epocă. Zona Armenească, unde locuiește, îi oferă pe deplin liniștea activității creatoare, mai ales că acolo și-a găsit loc pianul cu coadă. Îi place să meargă pe jos, să se plimbe, în special, în Herăstrău și în Grădina Icoanei.
Irina Sârbu a fost distribuită, în anul 2000, în filmul „Cristina” în regia lui Florin Șerban, iar în anul următor în „R.E.M.” în regia Iuliei Rugină și a lui Alexandru Belc. În teatru a apărut în peste 20 de roluri în diverse spectacole, dintre care amintim: „Ioana și Focul” de Matei Visniec, regia Cătalina Buzoianu, „Before The end After” regia Tunde Baczo, „Victor sau copiii la putere” de Roger Vitrac, regia Gelu Colceag. Alături de trupa Fly Project a lansat hiturile „Musica” și „Toca Toca”. În 2006, Irina Sârbu a fost distinsă cu Premiul pentru debut la Festivalul Național de Comedie, editia a XVIII-a , și Premiul special al juriului la Gala Absolventilor U.N.A.T.C. Anul trecut a primit premiul „CD-ul etnojazz al anului 2015” cu albmul „Șapte Scări” la Gala Premiilor Jazz.
Irina Sârbu este vocalul albumelor „World Symphony” (2007) și „Ethnotic” (2015), iar numele său a apărut pe afișe, de-a lungul timpului, alături de cele ale instrumentiștilor renumiți din jazzul românesc: Puiu Pascu, Marius Mihalache, Marius Popp, Marius Vernescu, Sorin Romanescu, Alex Man, Sorin Terinte, Mircea Tiberian, Petrica Andrei, Arthur Balogh, Pedro Negrescu, Virgil Popescu, Alin Constantiu, Eugen Nichiteanu, Ciprian și Tudor Parghel.
Irina Sârbu a colaborat, la diverse evenimente, cu Institutul Cultural Roman (filialele din New York, Washington, Praga, Viena, Paris, Bari, Lisabona, Tel Aviv, Stockholm, Venetia, Bruxelles, Madrid, Londra – alături de Ovidiu Lipan Țăndărică).
În prezent, Irina Sârbu poate fi urmărită în spectacolul „Șoricelul Rică”, spectacol educativ pentru copii din cadrul proiectului „Clasic e Fantastic” la Teatrul Odeon și la Sala Mare a Ateneului.
„Programul Round Table România urmărește, și în acest sezon, promovarea artiștilor români ce s-au făcut remarcați pe scenele internaționale, printr-un efort de redobândire a unei mentalități frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale românești.” – Valentina Sandu – Dediu
La cel de-al patrulea sezon Round Table România, scenografia cuprinde mobilierul Delta Studio, companie implicată de peste 20 de ani în promovarea design-ului românesc la cele mai bune standarde, alături de branduri renumite la nivel internațional. Masa în jurul căreia se vor purta dialogurile cu artiștii invitați face parte din colecția „Țol” creată de arh. Cristina Bulat după inspirație folclorică românească, proiectele arhitectului primind numeroase aprecieri în reviste de profil internaționale.
Round Table București este un proiect al UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, inițiat în toamna anului 2015. Arhiva completă a evenimentelor este disponibilă pe canalul de YouTube al EnjoyTV România.