Isărescu: Facem profit când achităm unele tranşe din împrumutul FMI

Banca centrală are suficiente resurse pentru rambursarea creditului de la FMI, ba chiar realizează şi profit atunci când achită unele tranşe din împrumut, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

BNR are de rambursat FMI aproape 4 miliarde de euro in acest an si 3,7 miliarde de euro in 2014, in timp ce contributia Ministerului Finantelor este de cate 1 miliard de euro in 2013 si 2014. Anul trecut, BNR a rambursat 1,8 miliarde euro. Romania are de platit in total 13,5 miliarde catre FMI, din imprumutul de aproape 20 de miliarde de euro contractat in 2009 de la institutiile financiare internationale (FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana).

Mugur Isarescu: “In luna februarie, BNR a rambursat FMI o rata de 600 milioane euro. Erau suficienti jelitori care se temeau in toamna ce va face Romania cand va da banii inapoi. Iata ca am dat inapoi o parte dintre ei, si in aceasta luna am platit o suma ceva mai mica si nu stiu daca cineva a simtit ceva. Nici BNR nu a simtit, pentru ca rezerva nu a scazut ci a crescut, am avut de unde sa luam bani si sub forma de imprumut si sub forma de cumparari de valuta. Deci bani exista: uitati-va la rezerva BNR si la nivelul rambursarilor, nu avem niciun fel de emotie.

Si ca sa intarat lucrurile, mai facem si profit cand dam banii inapoi, in functie de cosul in care facem rambursarea.”

sursa: Bancherul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.