Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

ISTORIA NOASTRĂ: Casa Săsească Autentică în Țara Bârsei

Publicat: luni, 12 noiembrie 2018

Spui casă săsească și te gândești la proprietatea din Viscri a prințului Charles, moștenitorul coroanei Marii Britanii. Componentă importantă a patrimoniului autohton, imobilele săsești sunt însă mult mai mult decât atât. Peste 200 de sate și numeroase orașe din Transilvania poartă amprenta civilizației germanice.

Iar casa săsească din Codlea, construită între anii 1905-1907, este o locuință exemplară din acest punct de vedere. Porți înalte care feresc de orice privire indiscretă, lasă să se întrevadă o reședință impresionată, cu ferestre mari, bârne și stâlpi din lemn la vedere, cu aerul unei fortărețe în miniatură. Cu o suprafață utilă de 450 de mp(D+P+M), imobilul este complet restaurat, actualul proprietar acordând o atenție deosebită conservării detaliilor arhitecturale originale.

Tâmplăria din stejar a fost recondiționată, însă pentru un mai bun confort termic a fost adăugat încă un rând de ferestre din lemn stratificat. Ușile și tocurile din lemn sunt de asemenea adaosuri moderne, replici de calitate ale elementelor originale. Două rânduri de grinzi paralele străbat, la o înălțime de 3,5 metri, tavanul casei. Mansarda, un spațiu deschis de 150 de mp, dispune de baie proprie și este protejată de un acoperiș recent refăcut cu țiglă dublă cu aerisire tip solzi. Instalatiile complet noi, garajul cu acces automatizat și încălzirea centralizată separată pe fiecare nivel sunt doar câteva elemente discrete ale modernității într-un decor care păstrează farmecul unei locuințe tradiționale săsești.


Iar proprietatea beneficiază de un adevărat bonus: în aceeași curte există o casă complet separată, cu o suprafață de peste 200 de mp, dispuși pe două niveluri. Construită în 1973, locuința este complet modernizată și utilată.


Impresionant este și terenul pe care se află proprietatea. Întins pe o suprafață de 1826 de mp, acesta este compus din două părți distincte: o curte în bună măsură pietruită, mărginită de plante ornamentale, și o grădină terasată cu pomi fructiferi. Zonele sunt despărțite prin ziduri masive care potențează aspectul de fortificație al proprietăților tipic săsești.

În plus, locația, cuvântul cheie în imobiliare, este una deosebită. Proprietatea se află în centrul orașului Codlea, la 15 kilometri de Brașov și la numai 5 kilometri de viitorul aeroport din Ghimbav. Din curtea casei săsești poate fi admirat masivul Postăvaru, iar proximitatea drumului național DN1 o face o excelentă alegere pentru cei pentru care mobilitatea este o prioritate.

Sursa: Artmark Historical Estate

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=105912

Publicat de la data nov. 12 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, EDUCAȚIE, EDUCAȚIE ȘTIINȚĂ și TEHNOLOGIE.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

22 martie 2019, 19:33
 

V
Noros
15°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 14°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 38%
Vânt: 7 km/h V
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:16
Apus: 18:30
Prognoza 23 martie 2019
Zi
 

NNE
Înnourat
16°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 4
Noapte
 

ENE
Senin
2°C
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 4
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 196.279 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team