ISTORIA NOASTRĂ: Muzeul Județean de Istorie și Artă Sălaj

Muzeul Județean de Istorie și Artă este amplasat în Zalău, județul Sălaj, pe strada Unirii nr. 9.

A fost înființat în anul 1951, beneficiind de patru încăperi într-o clădire de pe strada Crinului, nr.1, dar primele începuturi în organizarea sa datează din anul 1926, când era inițiată o expoziție ce demonstra vechimea și continua locuire a acestor meleaguri. Directorul numit la înființarea muzeului, Vasile Lucăcel, a demarat o activitate de colecționare a pieselor și de organizare a expoziției de bază. Astfel, la 1 august 1952, a fost vernisată prima expoziție de bază a muzeului în două din cele patru spații alocate, beneficiind de o suprafață de expunere de aproximativ 72 mp. Expoziția de bază a fost refăcută în 1956 și apoi extinsă, ajungând în anul 1965 să fie organizate secții de artă populară și artă plastică.

Din 1969 muzeul este găzduit de actuala clădire din strada Unirii, având trei secții distincte: istorie veche (arheologie), artă populară (etnografie) și artă plastică.

Secția de istorie cuprinde în principal colecții arheologice (circa 20000 obiecte) reliefând etapele locuirii în această zonă (picturi rupestre de peste 100.000 ani, epoca bronzului, perioada dacică și romană).

Secția etnografică expune lucrări în lemn, textile, ceramică țărănească pe sticlă, costume tradiționale sălăjene etc.

Secția de artă cuprinde colecții de pictură, grafică și sculptură, ale unor artiști precum Aurel Ciupe, Romulus Ladea, Petre Abrudan, Nagy Imre.

Ultima reorganizare a expoziției de bază a Muzeul Județean de Istorie și Artă a avut loc în perioada 1981-1986, cu unele modificări după 1989, în ceea ce privește regimul comunist din România sălile ”epocii de aur” devenind sală de expoziții temporare și depozit.

O secție de artă contemporană a fost îmbogățită cu donația pictorului Ioan Sima primind denumirea de Galeria de Artă „Ioan Sima” și a fost mutată într-un spațiu nou situat pe strada Gheorghe Doja, nr. 6, fiind deschisă publicului vizitator în iulie 1981. Clădirea Galeriei de Artă ”Ioan Sima” a fost restaurată în perioada 2007-2009.

Printre colecțiile muzeului se numără obiecte din domeniile: arheologie (tezaurul de la Guruslău, vase ceramice din epoca bronzului, ceramică dacică de la Buciumi, piese din castrul roman de la Porolissum — Moigrad), istorie (unelte, arme, documente), etnografie și artă populară (textile și piese de port, sumane, pieptare, icoane), entomologie (lepidoptere și coleoptere), bibliotecă (peste 9.000 de volume).

În prezent muzeul deține mai multe colecții și peste 90.000 de exponate (monede, statuete daco-romane, documente din evul mediu, epoca modernă și contemporană și piese de artă populară românească, sculpturi și picturi) parte din ele etalate în expozițiile permanente și temporare pentru delectarea și educarea publicului vizitator. Expoziția de bază este organizată în două imobile: partea de istorie la Secția de Istorie „Vasile Lucăcel” (str. Unirii nr. 9.), iar partea de artă la Galeria de Artă „Ioan Sima” (str. Gheorghe Doja, nr. 6).

Clădirea Muzeul Județean de Istorie și Artă Sălaj este declarată monument istoric.

Detalii pe site-ul instituției, sau pe pagina Facebook.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.