Lumea noastră: Sfântul Scaun – Vatican

Statul Cetății Vaticanului (italiană – „Stato della Citta del Vaticano”, latină – „Status Civitatis Vaticanae”) este un mic stat suveran al cărui teritoriu constă dintr-o enclavă în orașul Roma, Italia. Ziua națională este 13 martie (data alegerii actualului Suveran Pontif).

Papa este conducătorul absolut al Sfântului Scaun. Actualul Suveran Pontif este Papa Francisc (născut Jorge Mario Bergoglio, la 17 decembrie 1936, Buenos Aires). Este al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, ales la 13 martie 2013 de către conclavul cardinalilor.

Papa deține autoritatea supremă executivă, legislativă și judecătorească peste statul Vatican și peste Sfântul Scaun. Papa, ca suveran al celor două entități, este ales pe viață în conclav de cardinalii care nu au depășit vârsta 80 de ani. Papa este ajutat la conducerea celor două entități politice de secretarul de stat și de guvernatorul Cetății Vaticanului.

Cetatea Vaticanului asigură o bază fizică/teritorială minimă Sfântului Scaun. Cuprinde Bazilica Sf. Petru, palatele și grădinile Vaticanului (0,44 hectare și aproximativ 800 rezidenți). Cetățenia se dobândește aproape exclusiv pe baza unui „jus officii”, fără a fi legată direct de prezența pe teritoriu. Sub jurisdicția Vaticanului, atât în Roma, cât și în alte locuri din Italia, se mai află și alte proprietăți, astfel încât autoritatea efectivă a Statului Vatican se exercită pe 142 kmp. Piața Sf. Petru este supusă dreptului internațional, trebuind să fie permanent accesibilă publicului; ea se află sub paza poliției italiene.

Sursele principale ale bugetului Vaticanului sunt: veniturile din patrimoniul mobiliar și imobiliar; veniturile guvernatorului Cetății Vaticanului (bilete pentru muzee și galerii, timbre, monezi etc.); „obolul Sfântului Petru”, care este adunat în toate bisericile la 29 iunie; colecte și oferte diferite etc.

Întregul Stat al Cetății Vaticanului este înscris, la cererea sa, din ianuarie 1960, în Registrul internațional al bunurilor culturale sub protecție specială, creat prin Convenția internațională asupra protecției bunurilor culturale, semnată la Haga, la 14 mai 1954.

Sfântul Scaun are relații diplomatice cu Uniunea Europeană, este observator permanent pe lângă Națiunile Unite, este membru sau observator în multe alte organizații internaționale, precum Consiliul Europei, OSCE, OSA, OUA etc.

Populația statului Cetății Vaticanului este de circa 1000 de locuitori de religie catolică. Limba oficială: latină, italiană. Forma de guvernământ: monarhie absolută electivă pe viață. Situația politică internă: Sfântul Scaun, ca entitate recunoscută în raporturile internaționale, subiect suveran de drept internațional, înseamnă în esență Suveranul Pontif și Curia Romană. Aceasta reprezintă ansamblul instituțiilor care conduc activitățile Sfântului Scaun atât în domeniul ecleziastic, cât și în cel politic. Având în vedere particularitățile care decurg din această situație, coordonarea afacerilor religioase și a celor administrativ-statale — „guvernarea” Sfântului Scaun — este asigurată de Secretariatul de Stat, a cărui activitate este completată de următoarele instituții: Congregațiile apostolice, Consiliile Pontificale, Tribunalele, Prefectura Casei Pontificale și alte organisme.

Întreg teritoriul statului Vatican a fost înscris în anul 1984 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Guvernatorul Vaticanului, cunoscut câteodată drept președintele, are îndatoriri similare cu cele ale unui primar, inclusiv securitate locală, dar făcând excepție relațiile internaționale. Vaticanul deține corpuri moderne de securitate, faimoasa „Gardă Elvețiană”, o forță militară pe bază de voluntariat provenită din bărbați elvețieni. Garda nu este chiar o armată, ci mai mult o forță de poliție și gardă de corp pentru papa.

Puterea legislativă este investită în Comisia pontificală pentru statul Vatican condusă de un președinte. Membri sunt cardinali numiți de papa pentru un mandat de cinci ani. Funcțiile juridice sunt conduse de trei tribunale — Signatura apostolică, Rota romană și Penitențieria apostolică, care sunt de asemenea arma juridică a Sfântului Scaun.

Vaticanul are propriul oficiu poștal, supermarket, bancă (bancomatele sunt singurele din lume care folosesc limba latină), stație feroviară, centrală generatoare de energie electrică și casă de editură. Vaticanul își emite propriile monede și timbre și controlează propriul domeniu de internet (.va). Radio Vatican, postul oficial de radio, este unul dintre cele mai influente din Europa. L’Osservatore Romano este ziarul semi-oficial. Este publicat de laici catolici, dar conține informații oficiale. Vaticanul folosește euro ca monedă de la 1 ianuarie 2002.

Clima este aproape la fel cu aceea a Romei: temperată, climă mediteraneeană cu ierni blânde și ploioase din septembrie până la mijlocul lui mai și veri calde și secetoase din mai până în august. Sunt câteva trăsături locale, în principal ceața și roua cauzate de mărimea bazilicii Sf. Petru, altitudinea, fântânile și mărimea întinsă a pieței pavate.

Aproape toți cetățenii Vaticanului locuiesc înăuntrul zidurilor vaticane. Cetățenia este acordată în principal clerului, inclusiv înalților demnitari, preoți, călugărițe, precum și faimoasei Gărzi elvețiene, forță militară pe bază de voluntariat. Mai sunt aproape 3.000 de muncitori laici, care alcătuiesc majoritatea forței de lucru, dar aceștia rezidează în afara Vaticanului. Populația permanentă a Vaticanului este predominant masculină, deși două ordine de călugărițe trăiesc în Vatican. Bărbații și, în special, femeile trebuie să respecte un cod strict al îmbrăcămintei.

Limba oficială este limba latină, „lingua franca” a Imperiului Roman, care a rămas în uzul Bisericii Catolice. Italiana și — cu o mai mică amploare — alte limbi sunt folosite în general pentru conversație, publicații și transmisiuni. Germana este limba oficială a Gărzii elvețiene.

Vaticanul are el însuși o puternică semnificație culturală. Clădiri precum Bazilica Sfântul Petru și Capela Sixtină sunt casa unora din cele mai frumoase opere de artă din lume, care includ opere de artiști precum Botticelli, Bernini și Michelangelo. Librăria Vaticanului și colecțiile din Muzeele Vaticanului sunt de o importantă istorică, științifică și culturală extraordinară.

Turismul este un factor important al vieții de zi cu zi. Papa conduce liturghia săptămânală și alte servicii religioase și apare în sărbători religioase precum Paștele. În fiecare săptămână papa se adresează pelerinilor de două ori: miercurea în audiența generală pe care o susține în piața Sfântul Petru sau în Aula Paul VI și duminica de la fereastra palatului său apostolic pentru rugăciunea Angelus.

Statul Vatican are un helioport și 852 m de cale ferată standard care face conexiunea cu rețeaua italiană în stația Roma Sfântul Petru. Orașul deține un sistem independent modern de telefonie și de un oficiu poștal. O înțelepciune romană spune că scrisorile internaționale puse în cutiile vaticane ajung la destinație mai repede decât cele puse la câțiva metri mai încolo în cutiile italiene.


Sfântul Scaun este o entitate recunoscută în raporturile internaționale, cu autoritate spirituală și universală, subiect suveran de drept internațional, de caracter religios și moral. Subiectul care intră în contact cu alți actori ai vieții internaționale este Sfântul Scaun, iar nu Biserica Catolică în calitate de comunitate de credincioși, și nici Statul Cetății Vaticanului. Contactul între Sfântul Scaun și comunitatea internațională s-a născut într-un context eclesiastic, cu ocazia conciliilor ecumenice din Evul Mediu timpuriu, când papii nu dispuneau, încă, de o adevărată putere temporală. În perioada 1870-1929, perioada în care papii nu mai dispuneau de suveranitate temporală, aceștia au continuat să exercite funcția suverană de acreditare de reprezentanți pontificali în statele europene ale timpului. Statul Pontifical este numele unei entități statale istorice, adoptat de teritoriile supuse puterii temporale a papilor. A început să se configureze încă din epoca bizantină (sec. VII), transformându-se încetul cu încetul într-unul dintre organismele politice cele mai influente și prestigioase din Europa.

După mai bine de o mie de ani de existență, Statul Pontifical s-a destrămat în anul 1870 odată cu anexarea ultimelor sale teritorii la Regatul Italiei. Statul Cetății Vaticanului a luat naștere în urma Acordurilor de la Palatul Laterano stipulate între Sfântul Scaun și Italia la 11 februarie 1929.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.