Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

ISTORIA NOASTRĂ: Teatrul Național de Operă și Operetă ”Nae Leonard” din Galați

Publicat: marți, 12 martie 2019

Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galați ocupă un loc aparte în peisajul cultural românesc, fiind singura instituție din țară care abordează toate genurile spectacolului muzical, de la operă, operetă, concert simfonic până la revistă, comedie muzicală, spectacole pentru copii.

Acesta se află pe strada Mihai Bravu nr. 50, din Galați, orașul-port de la malul Dunării, cu un trecut muzical de o veritabilă tradiție în domeniul teatrului lirico-dramatic. Galați, orașul în care s-a născut tenorul Nae Leonard și în care Iosif Ivanovici a compus valsul „Valurile Dunării”, a deținut titlul de cel mai important centru cultural al țării în urmă cu peste un veac și jumătate, când în acest spațiu își împleteau existența spirituală o seamă de comunități etnice, din toate colțurile Europei. 

Teatrul Muzical „Nae Leonard” își are rădăcinile în acea perioadă când animatori și trupe ale fiecăreia dintre comunitățile etno-culturale încercau să aducă la rampă pagini ale creației dramatice și muzicale universale și naționale.

După al Doilea Război Mondial, interpreți, profesori de specialitate precum Ion Antoniu, Spiru Xantopol, A.Gheorghiu, G.Nebunelli, Ion Dodu sau Aurel Manolache au pus bazele înființării Ansamblului Muzical (12 iunie 1954) apoi a Orchestrei Simfonice de Stat Galați (15 septembrie 1955). Protagoniștii concertului inaugural au fost dirijorul Mihail Brediceanu și violonistul Ion Voicu.



Un an mai târziu, în 1955, creatorii locali Aurel Manolache, Cristofor Barbatti sau Milu Iosipovic, îmApreună cu interpreți precum Ecaterina Niculescu, Mariana Negruț, Elena Grigoriu, Alexandru Jula sau Teodor Munteanu au reușit să aducă în săli peste 70.000 de spectatori cu doar două spectacole — „Echipa Noastră” și „Punctul 3… diverse”. Treptat colectivul de artiști a căpătat structură și o evidentă tendință de profesionalizare, astfel că la 15 mai 1956 a fost înființat Teatrul de Operetă și Estradă Regional, ulterior Teatrul Muzical Galați.

În prezent instituția poartă numele marelui tenor român Nae Leonard, originar din Galați, care, la începutul secolului XX a dus faima artei vocale românești peste hotare.

De la înființare, scena teatrului gălățean a format generații de interpreți care au adus prestigiu instituției în întreaga țară, dar și dincolo de granițele sale. Printre soliștii de marcă ce și-au început cariera pe scena acestui teatru se numără Vasile Martinoiu, Nicolae Urdăreanu, Dan Zancu, Lucia Țibuleac, Lucia Cicoară Drăgan, Liliana Nichițeanu.

Pe scena teatrului au avut loc peste 250 de premiere, lucrări de mare popularitate ale artei lirice universale, dintre care: 40 de lucrări de operetă, 10 comedii muzicale, 20 de spectacole de balet, 15 spectacole muzicale pentru copii și peste 50 de spectacole de estradă și revistă. De asemenea, s-a bucurat de prezența a numeroși invitați și colaboratori de prestigiu, dar și de un colectiv profesional de maeștri printre care: dirijorii Viorel Doboș și Silviu Zavulovici, Ury Schmidt, Gabor Kiss, Alecu Sfetcu, Dimitrie Macarie, Sorin Oancea, regizorii Paul Mihail Ionescu, Panait Victor Cotescu, Jean Ranzescu, Hero Lupescu, Alexandru Ionescu-Arbore, coregrafii Trixy Checais, Fănica Lupu.

Teatrul Muzical „Nae Leonard” s-a bucurat de un mare succes atât pe plan local, cât și național prin organizarea, în luna mai 2002, a unui eveniment deosebit — prezentarea în aer liber a operei „Nabucco” de G.Verdi — un eveniment intens mediatizat și transmis pe internet.

Din anul 2004, instituția organizează Festivalul Internațional Muzical „Leonard” cu o largă participare internațională.

În noiembrie 2013 are loc premiera operei “Aida” de Giuseppe Verdi, o montare monumentală realizată de creatori de renume în plan internațional: regizorul Francesco Belotto (Teatro Bergamo), scenograful Angelo Sala (Teatro alla Scala, Milano), coregrafa Marta Marcelli, dirijorul Simone Marzialli. A fost prima întâlnire a colectivului gălățean cu personalități aflate la vârful ierarhiei valorilor creatorilor din domeniul teatrului muzical contemporan. Cu acest spectacol colectivul teatrului a efectuat apoi un lung turneu de mare succes în Olanda.

În anul 2016, pentru prima oară  instituția a fost inclusă într-un proiect european de mare prestigiu, proiectul european SENSES,  o cooperare între trei țări, fiecare reprezentată de câte un oraș: România (Galați), Franţa (Avignon) și Italia (Milano). SENSES şi-a propus stimularea celor cinci simţuri ale omului în mediul teatral. Acest proiect a fost deosebit de important pentru orașul Galaţi și cele două instituţii participante ale sale: Teatrul Muzical “Nae Leonard” şi Universitatea “Dunărea de Jos”. Finalitatea acestui proiect european a constat în punerea în scenă a trei spectacole: două piese de teatru, una aparținând partenerilor din Franța și cealaltă – celor din Italia și o operă “Regele Cerb”, cu libretul și regia aparținând regizorului italian Paolo Bosisio, muzica fiind scrisă de compozitorul italian Angelo Inglese, care a fost și dirijorul acestei producții.

Premiera absolută a acestei opere a avut loc pe scena Teatrului Muzical Nae Leonard pe data de 23 octombrie 2016. Cu această premieră, Teatrul Muzical a deschis Ediția a XIII-a a Festivalului Internațional Leonard, ediție jubiliară ce a marcat 60 de ani de la înființarea Teatrului.

 

În 2018, Teatrul Muzical „Nae Leonard”   își schimbă denumirea în Teatrul Național de Operă și Operetă ”Nae Leonard”.

Sursa text: AGERPRESTeatrul Național de Operă și Operetă ”Nae Leonard”

Foto: Teatrul Național de Operă și Operetă ”Nae Leonard”

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=109160

Publicat de la data mart. 12 2019. Categorii ALEGEREA NOASTRA, La pas prin...galeriile bucureștene.

Zona comentariilor

Meteo în țară

19 ianuarie 2020, 2:45
 

N
Noros
1°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 2°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 86%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:47
Apus: 17:06
Prognoza 20 ianuarie 2020
Zi
 

NV
Predominant înnourat
4°C
Vânt: 4 km/h NV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VSV
Senin
-5°C
Vânt: 4 km/h VSV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 18-01-2020 Ora : 14 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 14:00 si 17:00 In zona : Județul Alba: Aiud, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Galda de Jos, Șona, Mihalț, Lopadea Nouă, Stremț, Sâncel, Sântimbru, Lunca Mureșului, Mirăslău, Bucerdea Grânoasă, Berghin, Fărău, Noșlac, Crăciunelu de Jos, Livezile, Cergău, Roșia de […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 18-01-2020 Ora : 14 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 14:00 si 17:00 In zona : Județul Cluj: Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Luna, Călărași, Petreștii de Jos, Săndulești, Ciurila, Ploscoș;Județul Satu Mare: zona joasă; Se vor semnala : ceaţă care […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 18-01-2020 Ora : 14 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 14:00 si 17:00 In zona : Județul Arad: zona joasă;Județul Bihor: zona joasă; Se vor semnala : ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m, izolat sub 50 m

Loto

Horoscop

 • 256.562 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team