Iubirea în secolul XXI

  Oare mai există iubire adevărată în secolul în care trăim sau iubirea a devenit un simplu basm? Oare a mai rămas ceva din povestea tragică a celor doi îndragostiţi Romeo şi Julieta?

  Aş putea spune că am rămas profund impresionată de povestea celor doi, o poveste de dragoste foarte frumoasă cu un final tragic pe măsură. Cartea este foarte captivantă, din această cauză nu am lăsat-o din mână până nu am finalizat-o.

   Dar oare această iubire mai există şi in zilele noastre? Dacă ne uităm atent la tot ce se petrece în jurul nostru am putea spune că iubirea nu mai există şi că aceasta a devenit un simplu cuvânt. Să dăm vina pe tehnologie şi pe stresul care ne înconjoară la fiecare pas? Este adevărat că oamenii au devenit interesaţi mai mult de partea materială a vieţii şi luptă zilnic cu oboseala şi stresul pentru o carieră şi o viaţă mai bună.

    Dar de ce nu mai luptăm pentru iubire cum o făceau Romeo şi Julieta? Povestea lor de dragoste este cunoscută tuturor atât pentru iubirea imensă a celor doi, cât şi pentru finalul tragic. Dragostea este cel mai frumos şi mai pur sentiment întâlnit, dar astăzi oamenii renunţă atât de uşor la acest sentiment. Sunt convinsă că nu există om pe lumea asta care să nu fi simţit măcar o dată în viaţă că iubeşte, dar din goana după bani nu mai are timp să îşi urmeze sufletul. Aceşti oameniu nu au aflat că iubirea nu poate fi cumpărată oricât de mulţi bani am avea.

    Romeo şi Julieta ne-au demonstrat că iubirea nu ţine cont de vârstă. În ziua în care cei doi s-au cunoscut, Julieta împlinea 14 ani . Majoritatea oamenilor ar spune că eşti prea mic la 14 ani să iubeşti şi eu i-aş susţine dacă ar fi vorba despre adolescenţii contemporani care nu ştiu ce vor de la viaţă şi pun preţ doar pe lucrurile material şi pe aspect fizic. Dragostea adevarată se află între două persoane care îşi zâmbesc mereu, nu se pot abţine să nu se privească, să nu se atingă, să se mângâie sau să îşi vorbească. Spun cu regret că în ziua de azi nu prea mai vedem asta dar, când văd pe stradă doi batrânei care se ţin de mână mi se umple sufletul de fericire şi îmi doresc să aflu mai multe detalii despre cum a început relaţia lor.

    Iubirea există dar asta depinde doar de noi dacă îi facem loc în viaţa noastră sau îi dam cu piciorul. În primul rând depinde de fiecare om, pentru că fiecare om este răspunzător de modul în care valorifică fiecare persoană din viaţa lui şi dacă alege să iubească sau sa nu iubească. În secolul în care trăim s-au format anumite clişee şi mentalitaţi colective care nu fac decât să aprofundeze unele  idei mizerabile despre iubire. Iubirea adevărată este cea care nu ţine cont de latura materială si de plăcerile fizice. Iubirea adevărată se găseşte în naivitaea şi inocenţa sufletelor noastre dar, prin felul nostru de a trăi ne pierdem inocenţa şi odată cu ea şi cel mai pur şi mai frumos sentiment.

     De ce nu mai credem că dragostea există? Am ajuns să nu mai credem în acest sentiment nobil pentru că suntem falşi şi pentru că ne-am învăţat să primim fară să oferim ceva în shimb. Iubirea adevărată este cea care nu îşi caută propriul folos, ci folosul celuilalt. Cineva mi-a spus acum câţiva ani că “ iubirea vine la pachet cu suferinţa ” dar eu cred altceva, eu cred că suferim din cauza că suntem egoişi şi orgolioşi. Aceste sentimente împiedică iubirea să işi urmeze drumul.

     Concluzia este că în ziua de azi oamenii nu mai au timp, nu mai ştiu să iubească, nu mai au timp sau rabdare să se răsfeţe, nu mai ştiu să se uite în ochii persoane iubite şi să-i vadă sufletul. Dar când vedem un cuplu ţinându-se de mână sau care se privesc şi nu se mai satură unul de celălalt, ne dăm seama că mai există oameni norocoşi, sau oameni curajoşi care la un moment dat al vieţii lor au ştiut să aleagă iubirea şi nu au ales greşit.

                                                                                   Anne-Marie Cristina    TOADER

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.