Primele revizuiri, aprobate, ale Constituției

Membrii Comisiei parlamentare comune a celor două Camere pentru revizuirea Constituției au votat marți un amendament prin care steagul României va fi modificat, potrivit noii legi fundamentale. Astfel, drapelul va avea inclus pe el și stema României. Potrivit Mediafax, Comisia de revizuire a votat propunerea deputatului Gheorghe Emacu (UNPR), iar alineatul 1 al articolului 12 va avea următorul cuprins: „Drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema ţării. Culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu”. În actuala formă, nu se făcea nicio mențiune cu privire la prezența stemei pe drapel. Pe de altă parte, o serie de alte amendamente care țineau de simbolurile naționale au fost respinse. A picat la vot propunerea făcută de senatorul PNL Victor Ciorbea, privind introducerea în Constituție a zilei de 10 Mai ca zi națională. De asemenea, a fost respinsă propunerea formulată de senatorii Ioan Ghișe, Paul Ichim, Dorin Dobra, Valeriu Boeriu și Ion Luchian pentru ca ziua națională a României să fie stabilită pentru 22 Decembrie. Aceeași inițiatori au mai avut un amendament respins, respectiv ca imnul național al României, „Deșteaptă-te române!” să fie schimbat cu „Tricolorul”, notează Mediafax. O altă propunere respinsă a fost cea făcută de uneperiștii Eugen Nicolicea și Ioan Toma, privind introducerea în Constituție a unei devize naționale care să fie „Nihil Sine Deo” („Nimic fără Dumnezeu”), care era și deviza Casei Regale. O altă propunere respinsă a fost cea a minorităților, care doreau introducerea unui alineat care să prevadă că România este membră a Uniunii Europene, această propunere urmând să fie reanalizată la momentul discutării articolelor care fac referire la apartenența României la organizațiile internaționale.

Comisia de revizuire a Constituției a acceptat introducerea termenului de „regiune” în legea fundamentală

„Teritoriul României este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe, judeţe şi regiuni”. Așa arată un articol din noua Constituție votat marți de Comisia parlamentară comună de revizuire. În favoarea introducerii termenului de „regiune” în Constituție a fost votată de reprezentanții tuturor partidelor partidelor, inițiativa înregistrând un singur vot împotrivă și o singură abținere. Un amendament privind introducerea conceptului de „zonă metropolitană” a fost respins.

Discriminarea pentru orientarea sexuală, interzisă

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, marţi, un amendament propus de senatorul PNL Tudor Chiuariu referitor la criteriile pentru care este interzisă discriminarea. Conform amendamentului, discriminarea pentru orientarea sexuală este interzisă în noua Constituţie. Amendamentul depus de Chiuariu, la articolul 4, alineatul 2: „România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi. Orice discriminare bazată pe sex, culoare, origine etnică sau socială, trăsătură genetică, limbă, credinţă sau religie, opinii politice sau de altă natură, apartenenţa la o minoritate naţională, avere, naştere, dizabilităţi, vârstă sau orientare sexuală este interzisă”. Membrii Comisiei au adoptat, cu 18 voturi „pentru” şi două voturi „împotrivă” emendamentul. În prezent, alineatul din Constituţie prevede: „România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.