Iulian Fota: Aspectul de energie ieftină este important pentru cetăţeni

Coşul de cheltuieli al românilor trebuie să fie unul suportabil pe partea de energie, a declarat Iulian Fota, consilier prezidenţial pe probleme de securitate, luni, într-o conferinţă de specialitate.

‘Când mă refeream la potenţialul energetic al României, mă gândeam la noile exploatări din Marea Neagră. Investiţiile din România pe reglementările actuale cred că vor avea o pondere importantă în economie. Înţeleg dorinţa de profit a oricărui investitor, dar este important să ne gândim şi la coşul de cheltuieli al românilor. Aspectul de energie ieftină este important’, a declarat Iulian Fota.

Referitor la explorarea gazelor neconvenţionale în România, Fota a declarat: ‘În faza de explorare a gazului neconvenţional, trebuie să fim încrezători, să aşteptăm, iar dacă rezultatele vor fi pozitive, acest lucru va duce la potenţialul de creştere din punct de vedere energetic al României. Gazul neconvenţional este relativ o noutate, iar populaţia este departe de a înţelege aceste aspecte. De aceea, este bine să lămurim în mod obiectiv despre ce este vorba. Nu există tehnologie fără anumite costuri sau riscuri, dar dacă riscurile există trebuie să le minimizăm. Cred că este important să ştim că energia în zona noastră are o semnificaţie aparte. O ţară care, din potenţial importator, se poate transforma în potenţial exportator poate schimba anumite aspecte strategice în zonă. Aici nu este vorba despre o firmă sau alta sau despre interesul unei televiziuni sau alta, ci de prosperitatea noastră ca ţară, care nu poate fi suficient de ridicată fără o contribuţie a sectorului energetic. Suntem gata şi avem deja discuţii cu parteneri din Europa care explorează acest tip de energie. Cred că la sfârşit dacă vom avea toate argumentele pe masă, inclusiv economice, se vor lua deciziile. Va depinde de noi dacă jucăm miza energie corect sau nu’, a susţinut Iulian Fota.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.